Az államtitkárnak adják a Nemzeti Galériát

2009.11.10. 09:01
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára töltheti be március 1-jétől a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói posztját, írja a Népszabadság.

Tíz napja született meg a bírálóbizottságok javaslata öt nemzeti kulturális közintézmény főigazgatói posztjáról. A tizenhárom pályázót a minisztérium közlése szerint a napokban tájékoztatja végső döntéséről Hiller István.

Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Galéria

Ahogy korábban megírtuk, a neves múzeum vezetését Csák Ferencnek ígérték. A minisztérium jó néhány nagy intézmény vezetésére írt ki pályázatot, noha a megbízatások egy része a közlemény megjelenésekor már régebben lejárt, vagy még nem volt esedékes a procedúra.

A hírek szerint a lépésre azért volt szükség, hogy a következő kurzus idejére helyet találjanak a jelenlegi vezetés embereinek. Például a karrierjét a Pécs 2010 projektben is építgető karrierpolitikusnak, Csák Ferencnek.

A Népszabadság értesülése szerint a Magyar Nemzeti Múzeumnál nulladik forduló is zajlott, amelyben Romsics Ignác mellett további két neves történészt is megkeresett informálisan a miniszter, ők azonban nem éltek a felkínált lehetőséggel. A posztra Csorba László, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója a legesélyesebb.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet esetében eredménytelen lett a pályázat. Ugyancsak érvénytelennek minősítették a pályázatot a Műszaki és Közlekedési Múzeum esetében.

A lap úgy tudja, a Brüsszeli Magyar Intézet élére Reményi Krisztinát, a bécsi Collegium Hungaricum vezetői posztjára az általunk is esélyesként említett Méhes Mártont nevezik ki.