Jövőre több lehet a PANKKK-pénz

2009.11.30. 15:50
A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) programigazgatója bízik abban, hogy az idei 120 millió forintos pályázati támogatási keretösszeg helyett 2010-ben már 200 millió felett rendelkezhetnek.

Berta András program-igazgatója s szerint az idei támogatásból 115 millió forintot biztosított a szaktárca, ötmilliót pedig a szakma, vagyis az Előadóművészi és Jogvédő Iroda. Az elképzelések szerint a két forrás jövőre 50-50 százalékos arányban összesen már 200 milliót biztosítana a PANKKK pályázataira.

Úgy tűnik, jövőre is lesz elsőlemezes és tehetségkutató pályázat, valamint megmarad a vidéki klubkoncertek támogatása, ezek forrását az Oktatási és Kulturális Minisztérium biztosítja. Minden egyéb attól függ, hogy a zeneipar képviselőivel miben tudunk megállapodni. Régóta fontos szándék, hogy a zeneipar is komolyabb forrásokat tegyen bele a PANKKK-ba" - mondta a programigazgató.

A PANKKK keretében évente 1500-2000 vidéki klubkoncertet támogatnak, és 500-600-ra tehető azon zenekarok száma, amik a PANKKK által támogatott koncerteken vesznek részt. Ezen kívül esnek az első lemezük támogatására pénzt kapó együttesek (idén 33 ilyen volt).

A tavasszal kiírt és már kiértékelt elsőlemezes pályázat megvalósítása folyamatosan zajlik, ennek keretében 2010. április 30-ig jelenhetnek meg a PANKKK által támogatott albumok. A pályázat győztesei - köztük a Fábián Juli Jazz Riff, a Qualitons, Poniklo, az Esti Kornél, a Képzelt Város és a Láma Dalai - 300 ezer forintos támogatási összeget használhatnak fel a lemezkészítésre.

A másik új, a zenei export projektek támogatására kiírt pályázat korábban már létezett, sőt, a PANKKK 2005-ös indulásakor a program egyik alappillére volt a külföldi promóciós tevékenységet eddig megvalósító Magyar Zenei Exportiroda. Utóbbi azonban 2009 elején megszűnt és a tevékenység támogatása csak nemrég került át a PANKKK-hoz.

A PANKKK-on belül idén vidéki klubkoncertre, első lemezre és tehetségkutatási céllal lehetett pályázni, emellett HungaroConnections néven létezik (idén kétszer is kiírták) egy pályázati kategória az Előadóművészi Jogvédő Irodával közös kiírásban; ez utóbbi célja magyar és külföldi zenekarok együttműködésének elősegítése cserekoncertek támogatásával. Itt egy-egy zenekar az általa kiválasztott külföldi partnerzenekarral együtt idén 100 ezer forint támogatási összegre pályázhatott, ennek fejében egy-egy közös koncertet játszanak-játszottak itthon és a külföldi partnerzenekar hazájában. A támogatás elsősorban az útiköltségeket fedezi, és nem célja a koncertek költségeinek 100 százalékos finanszírozása.

A 2005 óta működő PANKKK támogatási program az elmúlt években csaknem 200 nagylemez, több mint 50 tehetségkutató rendezvény és több ezer vidéki klubkoncert létrejöttéhez nyújtott anyagi támogatást.