Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Jövőre több lehet a PANKKK-pénz

2009.11.30. 15:50
A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) programigazgatója bízik abban, hogy az idei 120 millió forintos pályázati támogatási keretösszeg helyett 2010-ben már 200 millió felett rendelkezhetnek.

Berta András program-igazgatója s szerint az idei támogatásból 115 millió forintot biztosított a szaktárca, ötmilliót pedig a szakma, vagyis az Előadóművészi és Jogvédő Iroda. Az elképzelések szerint a két forrás jövőre 50-50 százalékos arányban összesen már 200 milliót biztosítana a PANKKK pályázataira.

Úgy tűnik, jövőre is lesz elsőlemezes és tehetségkutató pályázat, valamint megmarad a vidéki klubkoncertek támogatása, ezek forrását az Oktatási és Kulturális Minisztérium biztosítja. Minden egyéb attól függ, hogy a zeneipar képviselőivel miben tudunk megállapodni. Régóta fontos szándék, hogy a zeneipar is komolyabb forrásokat tegyen bele a PANKKK-ba" - mondta a programigazgató.

A PANKKK keretében évente 1500-2000 vidéki klubkoncertet támogatnak, és 500-600-ra tehető azon zenekarok száma, amik a PANKKK által támogatott koncerteken vesznek részt. Ezen kívül esnek az első lemezük támogatására pénzt kapó együttesek (idén 33 ilyen volt).

A tavasszal kiírt és már kiértékelt elsőlemezes pályázat megvalósítása folyamatosan zajlik, ennek keretében 2010. április 30-ig jelenhetnek meg a PANKKK által támogatott albumok. A pályázat győztesei - köztük a Fábián Juli Jazz Riff, a Qualitons, Poniklo, az Esti Kornél, a Képzelt Város és a Láma Dalai - 300 ezer forintos támogatási összeget használhatnak fel a lemezkészítésre.

A másik új, a zenei export projektek támogatására kiírt pályázat korábban már létezett, sőt, a PANKKK 2005-ös indulásakor a program egyik alappillére volt a külföldi promóciós tevékenységet eddig megvalósító Magyar Zenei Exportiroda. Utóbbi azonban 2009 elején megszűnt és a tevékenység támogatása csak nemrég került át a PANKKK-hoz.

A PANKKK-on belül idén vidéki klubkoncertre, első lemezre és tehetségkutatási céllal lehetett pályázni, emellett HungaroConnections néven létezik (idén kétszer is kiírták) egy pályázati kategória az Előadóművészi Jogvédő Irodával közös kiírásban; ez utóbbi célja magyar és külföldi zenekarok együttműködésének elősegítése cserekoncertek támogatásával. Itt egy-egy zenekar az általa kiválasztott külföldi partnerzenekarral együtt idén 100 ezer forint támogatási összegre pályázhatott, ennek fejében egy-egy közös koncertet játszanak-játszottak itthon és a külföldi partnerzenekar hazájában. A támogatás elsősorban az útiköltségeket fedezi, és nem célja a koncertek költségeinek 100 százalékos finanszírozása.

A 2005 óta működő PANKKK támogatási program az elmúlt években csaknem 200 nagylemez, több mint 50 tehetségkutató rendezvény és több ezer vidéki klubkoncert létrejöttéhez nyújtott anyagi támogatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!