Százmillió dollárt költenek művésztelepekre Amerikában

2010.04.07. 13:26 Módosítva: 2010.04.07. 13:27
A Ford Alapítvány kulturális központok fejlesztését támogatja a közel húszmilliárd forintnyi alap beindításával. Többek közt művésztelepeket hoznának létre, mivel a művészek szerintük fellendítik a válság sújtotta körzetek gazdaságát is.

Művészeti és kulturális intézmények új nemzedékének támogatására százmillió dollárt ajánlott fel a Ford Alapítvány a következő egy évtizedre az Egyesült Államokban.

Az alapítvány az ország "alkotó energiájába történő befektetésnek" tekinti a támogatási programot, amellyel segíteni akarja a művészeket és a művészeti szervezeteket abban, hogy pezsgő kulturális központokat tudjanak létrehozni még a gazdasági nehézségek időszakában is - olvasható az alapítvány honlapján.

A kezdeményezést részben azzal indokolják, hogy a gazdasági visszaesés a művészetek finanszírozását is súlyosan visszavetette, másrészt egy erős kulturális ágazat lendületet adhat a válságtól erősen sújtott városrészek fellendüléséhez.

Luis Ubinas, az alapítvány elnöke tapasztalatai szerint egy művészeti csoport tevékenysége egész környékén fejlődést indíthat el. A művészekkel betelepül családjuk, azután megjelennek a vállalkozások, amelyek ellátják az újonnan jötteket, majd beköltöznek azok az emberek, akik egy gyarapodó közösségben akarnak élni - mondta Ubinas a The New York Times internetes kiadásának.

Művésztelepeket építenek

Támogatást nemcsak új beruházásokhoz, de meglévő művészeti intézmények, műtermek, közösségi találkozóhelyek tatarozásához, bővítéséhez, új kulturális programok indításához is lehet igényelni. A friss kezdeményezés keretében már odaítéltek egymillió dollárt egy elhagyott kelet-harlemi középiskola átalakítására: a kihasználatlan épületből művészlakásokat és közösségi művészeti központot hoznak létre, ahol kiállításokat, kulturális rendezvényeket, konferenciákat tartanak majd és többek között a Hip Hop Színházi Fesztivál is otthonra talál. "Ez a beruházás New York valóságos kulturális ékszere lehet" - vélekedett Clyde Valentin, a fesztivál ügyvezető igazgatója a projektet ismertető videofelvételen.

Az alapítványi kezdeményezés része az is, hogy a kulturális központok működtetéséhez szükséges piackutatási, tervezési, tőkegyűjtési ismereteket szemináriumokon oktatják, és a programban részt vevő csoportok átadják tapasztalataikat a később bekapcsolódóknak.
A mostani támogatási program előzményeként az alapítvány már számos újításszámba menő kulturális beruházást finanszírozott szerte az országban. Segítségével kapott állandó otthont Seattle-ben az ázsiai származású amerikaiak történetét és kultúráját bemutató, a maga nemében egyedülálló Wing Luke Ázsia Múzeum egy felújított, történelmi nevezetességű szállodában, ahol az 1900-as években ázsiai bevándorlók laktak.

New Yorkban az alapítvány hozzájárulása nélkül nem nyílhatott volna újra nemrégiben a Chen Dance Center táncstúdió a kínai negyedí szívében, és nem bővíthették volna ki a latin kultúra egyik központjának számító Pregones Színházat Dél-Bronxban.