Szabina
0 °C
15 °C

Saját kormánya fúrta meg Hiller nagy álmát

2010.05.31. 15:19 Módosítva: 2010.05.31. 16:04
A Bajnai-kormány pénzügyminisztériumának főosztályvezetője utolsó döntésként lefújta a nagyszabású kulturális projektet, a Hiller István által életre hívott, a könyvkiadást, könyvtárakat és olvasást népszerűsítő Márai-programot.

Az egymilliárdos Márai-programot információink szerint lefújták. Az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Köbyvterjesztők Egyesülete) informális beszélgetésen vett részt a kulturális terület élére kijelölt államtitkárral, Szőcs Gézával, amikor a Nemzeti Kulturális Alapból érkezett a hír, hogy a Pénzügyminisztérium nem írta alá a tervezetet.

Az MKKE levelezőlistáján így számoltak be erről: "bár a pályázati kiírás elkészült, arról a döntést a leköszönő oktatási és kulturális miniszter már februárban meghozta, a kormány "pénztárnoka", a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, dr. Aradi Zsolt - színtiszta gyávaságból - nem hagyta jóvá a Márai-program pénzügyi fedezetét. A Márai-program további sorsa minden valószínűség szerint a napokban felálló új adminisztráció döntésétől függ."

Aradi Zsolt, a központi költségvetési fejezetek főosztályának főosztályvezetője megkeresésünkre mindössze annyit mondott: a kulturális bizottság ülésén is elhangzott, hogy a programot az új, Réthelyi József minisztereségével és Szőcs Géza kulturális államtitkár vezetésével felálló hivatalnak felül kell vizsgálnia.

Az NKA elnöke, Harsányi László nem kívánt nyilatkozni. Nem tudni, az Orbán-kormány mit kezd a Márai-programmal, de nyilván jól jön nekik, hogy Hiller nagyszabású tervét még maga a Bajnai-kormány lefújta, így semmi kötelezettségük nincs.

A Hiller István vezette kulturális tárca által létrehozott Márai-program hosszú távú, évi 1 milliárd forintból működő könyvtártámogatási és könyvszakmai program, amelynek elsődleges feladata az olvasáskultúra fejlesztése és a kortárs magyar szerzők megismertetése lett volna. A Nemzeti Kulturális Alap megváltozott finanszírozási rendszere adott lehetőséget egy ilyen projekt elindításához. Az ötöslottó játékadójának 90 százalékából finanszírozzák az NKA költségvetését.

A lebonyolítás

A Márai-programban részt vevő könyvtárak egy 1000 címet tartalmazó, folyamatosan frissülő listáról válogathatnak könyveket: 2010-ben 40 százalékban klasszikus és kortárs szépirodalmat, valamint gyerek- és ifjúsági irodalmat, 60 százalékban tudományos és szakkönyveket választottak. Minden listán elsőbbséget élveznek a magyar szerzők. A listára minden magyarországi bejegyzésű és határon túli magyar kiadó nevezheti a könyveit, amiket a kiskereskedelmi ár 60 százalékáért adhattak. Hiller terve szerint az 1 milliárd forintból 900 milliót biztosítottak volna új könyvek beszerzésére, a többi a promócióra menne.

Május 26-án a Márai-programról egyeztetett az NKA és a MKKE, mert saját bevallásuk szerint patthelyzet alakult ki. A pályázat lebonyolítására, a beérkező több százezer könyv elosztására és csomagolására, valamint a közel 600 magyarországi és határon túli könyvtárhoz történő eljuttatására a jelenlegi pályázati kiírási rendszeren belül nem volt elég forrás. Az MKKE által javasolt változtatás az, hogy a könyvtárak 36 százalékos kedvezménnyel rendelhetik meg és kapják meg a könyveket a Márai-programban számukra rendelkezésre álló pénzkeretből. A fogyasztói ár 4 százalékából pedig - külön szerződés alapján - a lebonyolító Könyvtárellátó Kht. a könyvek raktározását, válogatását, csomagolását, postázását végzi. Az MKKE május 27-i levelében jelentette, hogy az Ünnepi Könyvhéttel egy időben kerülnek kiírásra a könyvkiadókat és könyvtárakat megszólító pályázatok, ezt az NKA elnöke a június 1-jei könyvheti sajtótájékoztatón jelentette volna be. Nem fogja.