Kommunista volt, ezért átkeresztelnék a Szabó Ervin könyvtárat

2010.09.19. 12:30 Módosítva: 2010.09.19. 18:57
A Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezi a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány. Az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója szerint az elképzelés veszélyes, a kulturális államtitkár szerint viszont időszerű lenne a váltás, például Hamvas Bélára.

A szervezet főigazgatója vasárnap azt mondta: méltatlannak tartják, hogy "egy szélsőbalos kommunista ideológus" nevét viselje az egyik legfontosabb nemzeti intézmény.

Szakács Árpád, a Szabó Ervinről nevezett VIII. kerületi téren, a könyvtár központi épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: nyilvános vitát, a tortenelemportal.hu oldalon pedig szavazást kezdeményeznek arról, kinek a nevét viselje a jövőben a fővárosi intézmény.

Szakács Árpád, az alapítvány főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az 1900-as évek elején Szabó Ervinnek vezető szerepe volt a szélsőbaloldali ideológiák magyarországi terjesztésében. Mint mondta, Szabó Ervin volt az, aki "a majdani kommunista diktatúrát megalapozó művek propagandáját vállalta fel, Marx és Engels írásait népszerűsítette, ő írta a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát, üdvözölte és támogatta  a Lenin-féle bolsevik puccsot".

Szakács Árpád szerint számos olyan személyiség van, aki méltán viselhetné a fővárosi könyvtárhálózat nevét. Mint elmondta, ilyennek tartják Németh László vagy Kosztolányi Dezső írót, Klebelsberg Kunó művelődéspolitikust vagy Hamvas Béla írót, filozófust, aki évekig a könyvtár munkatársa is volt.

Kommunista volt, de ez nem kínos

Az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója szerint "méltó", hogy az intézményhálózat máig Szabó Ervin nevét viseli. Monok István szerintegy egy intézmény nevének megváltoztatásával annak ismertségén "csorba esik".

A könyvtártörténész szerint azonban ennél is komolyabb probléma lehet, ha a névváltoztatás miatt egyes letétbe adott anyagokat, gyűjteményeket azok tulajdonosai vagy örökösei netán visszakérik majd a könyvtártól.

Mint mondta, egy ilyen esetben megcsonkulhat a történetileg kialakult állomány.

Szabó Ervin személye "nem olyan mértékig dehonesztálódott" életművének egy korszakában hangoztatott ideológiai nézete miatt, ami indokolttá tenné a névváltoztatást - említette Monok.

Horváth Csaba az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a "legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét". Szerinte a név alatt egy "valódi védjegy, valódi márkajegy" alakult ki.

De az

A kulturális államtitkár szerint a fővárosi könyvtárnak nem kellene Szabó Ervin nevét viselnie. Szőcs Géza szerint elég lenne, ha az intézmény az eredeti Fővárosi Könyvtár elnevezést  használná, vagy ha mégis nevet kellene adni, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná.

Tóth István történész-muzeológus szerint nem túlzás azt állítani, hogy Szabó Ervin, akinek nevét a fővárosi könyvtár viseli, "egy szélsőbalos kommunista" ideológus volt. A Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője időszerűnek tartja a könyvtár nevének megváltoztatását. Tóth is szívesen venné, ha Hamvas Béláról neveznék el a könyvtárat.