Pénzügyi káosz volt az Operaházban

2010.11.09. 16:09
Több szabálytalanságot is feltártak az Operaház korábbi éveit vizsgálva, de még hónapokig folytatódhat a vizsgálat, jelentette be az intézmény pénzügyeit átvilágító bizottság elnöke. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium várhatóan KEHI-vizsgálatot javasol majd.

Nem a jogszabályoknak megfelelően gazdálkodott az elmúlt években az Operaház, lényeges szabálytalanságokat állapítottak meg, mondta Hardy F. Gábor, az Operaház pénzügyeit átvilágító bizottság elnöke. Az iratoknak csak egy kisebb részét tudták eddig áttekinteni, de a feltárt szabálytalanságokból arra következtetnek, hogy még hónapokig tart majd a vizsgálat, mondta.

Skultéty László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy bár az átvilágítás még nem zárult le, valószínű, hogy a tárca a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatát javasolja majd.
Szerinte a vizsgálati eredményeknek komoly következményei lehetnek, akár munkajogi, akár polgári jogi vagy büntetőjogi, és úgy gondolják, hogy ehhez szükségesek a KEHI megállapításai is.

Hardy F. Gábor szerint már a korábbi vizsgálatok is lényeges szabálytalanságokat állapítottak meg, ennek ellenére nem történt alapvető változás az intézmény gazdálkodásában. A jelenlegi ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint az Operaház nem a jogszabályoknak, illetve nem a belső jogi rendnek megfelelően működött.

Egyes produkcióknak például gyakorlatilag nem volt költségvetése, illetve pénzügyi kontroll nélkül vittek színpadra előadásokat. A vizsgálóbizottság nem egyszer találkozott azzal, hogy egy A4-es papíron soroltak fel néhány adatot, ennek alapján tervezték meg a produkciót, de az ezeken a papírokon szereplő költségeket sem tartották be. Többször azt tapasztalták, hogy egy előadás akár a tervezett kétszeresébe is került, teljes volt a pénzügyi káosz, mondta Hardy F. Gábor.

A könyvvizsgáló azt állapította meg, hogy semmilyen számlarendet nem tartottak be az intézményben. Az ellenőrzés során kiderült, hogy az Operaház VIP-kártyájával egyes vezetők úgy vettek ki pénzt, hogy azzal nem számoltak el megfelelően. Többször nem tartották be a közbeszerzési előírásokat, illetve kijátszották a közbeszerzési törvény rendelkezéseit.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter október 22-én vonta vissza a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos, illetve az intézmény gazdasági igazgatója, Szabó József Attila vezetői megbízását. Az intézményt szeptember óta miniszteri biztos irányítja.