Orbán Viktor: Ki is a magyar?

2001.12.18. 16:52
Enyhe kampányszag, szürreális megnyitó, grandiózus kiállítás. A Millenáris Parkban egy évre megnyíló Világraszóló magyarok című szellemtörténeti bemutatón egyszerre látható és hallható minden, amit egy gimnáziumi érettségin kérdezhetnek. A többi, például, hogy magyar ember találta fel a bakelitlemezt, fakultatív.
Eddig is itt ólálkodtak mindenütt, lapulva, ugrásra készen. Egy óvatlan kibámulás az ablakon, egy nem kellően átgondolt postaláda-kinyitás, egy felelőtlen rákönyökölés a power gombra, máris előtörnek, ordítva, arcunkba mászva. Mostantól hivatalosan is övék a terep, a kampány, a politikai szlogenek, a tízmilliókért kiizzadt szellemi termékek szezonja. Nyolc - na jó, tíz - szó, plusz permutációk, esetleg egy kis melléknévfokozás, netán többszörös birtokos viszony, az elengedhetetlen kreativitás, a hatás szinten tartása érdekében.

Kampánytechika

Álmok álmodói a kiállítás címe. Világraszóló magyarok 2001-2002. Nagy magyar kultúrtörténeti kiállítás, a magyar szellemtörténet színe-java, egy éven keresztül. A jövővel, mint polstratégiai üzenetmomentummal most nem lehetett mit kezdeni, mivel ez egy múzeum lenne. (Egy kis odafigyeléssel azért ez is megoldható lett volna. Mondjuk Magyarország, te, az eljövendő jövő ezer éve voltál, te; vagy Jövőre bezárunk.) Maradt hát a másik rendelkezésre álló üzenetfundamentum, az álom. Egy szokatlan gondolatmenet, kis kreatív csavar, némi blikkfang, és máris ott a megoldás. Az álmot az esetek többségében valaki álmodja, aki nem más, mint maga az álmodó. Mivel ez nem egy monográfiai tárlat, ezért indokolt a többes szám. Álmok álmodói. EEG-re kötött nagy magyar füvészek. Teller Ede REM-impulzusai az atommáglyán. Bláthy-Zipernovszky-Déri mélyalvási fázisban a szekunder körben.

Karakterológiatechnika

"Nekem is megvalósult egy álmom, hogy körünkben tisztelhetem a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, Orbán Viktort", nyitotta meg a kiállítást Klacsmann Péter, vezető álmodó. Majd O. V. ragadta magához a mikrofont és Metternichtől ("nem mindenki által kedvelt", "de bölcs, okos" diplomataembertől) idézett valamit a rossz magyar utakról. Aztán a magyar karakterológia álomképei derengtek fel , mi magyar emberek "jóízűen gondolunk magunkra", "a magyarok minden helyzetben feltalálják magukat". De ezzel még nem volt vége.

"Ki is valójában a magyar ember?" - oszlatott szét minden indokolatlan illúziót O. V. Hát olyan, mint Born Ignác bányaügyi akadémikus. Andrásfalván született, Nagyszeben tanult, Prágában segédkezett az akadémia létrehozásában, Selmecbányán nagy szlovák tudóssá lett, Bécsben németül beszélgetett magyarságáról barátjával. Megtudtuk még, hogy a magyar nyelv nehéz, ezért minden magyar ember teremtő ember, majd O. V. az "álomalapítás ezredik évfordulója alkalmából" megnyitotta a kiállítást.

Kiállítástechnika

A tizenháromezer négyzetméteres kiállítási csarnokokban (volt Ganz-csarnok és a szomszédos épület) lépdelvén a megnyitó-közjáték képei hamar foszladoznak. A Ganz-csarnoktól üvegfallal elválasztott D-épület a kiállítás humánrészlege, bölcsészsarka, költőkkel, írókkal, interaktív játékokkal. Ha jó telefonfülkébe mész be, és felveszed a kagylót, Babits Mihály szavalja el egyik versét. Gézbe csavart kürtőkbe bújva eredeti, tudományosan feldolgozott tájszólást lehet hallgatni. A Tisza-Körösi nyelvjárást ajánlom, asszonyok szájából, ilyen ízesen még nem halottam a kenderfeldolgozás örömeiről, boldog pillanatokról beszélni. A nyelvbarlangban magyar szavak első írásos említése, mint csillagok világítanak a fejünk felett. Szent István idejéből semmi, utána harminc-negyven évvel már biztosan megvolt a bika, a kapu, király szavunk, a magyar nevet azonban 1150 körül említették először, az anyagot pedig még a rekettye is megelőzte a maga 1227-es említésével.

Bakelittechnika

Talán sosem tudom meg, hogy a bakelitlemezt magyar ember találta fel, ha nem fog karon dj. Badihali, a szekció egyik koordinátora. Név szerint Goldmark Péter Károlyról nem tudtam eddig semmit. Persze nem idehaza, hanem Amerikában fejleszett ő, 1949-ben készült el a nagy művel az NBC laboratóriumában. DJ Badihali 1951-es tízinches bakelitet szerzett Goldmárk úr posztere alá, csak úgy, autenticitás céljából.

A kiállítás anyagait 250 múzeum és magángyűjtő adta össze. Van eredeti Ford T-modell (a funkcionális anafabéta Henrynek magyar főmérnöke volt), és a levegőben lóg a Vöcsök, id. Rubik Ernő híres vitorlázógépe. Felette haladt el ipari darun O. V. és népes kísérőcsapata. Atlantisz makettvíziójánál láttam őket még egyszer, az egész Fidesz-vezérkar panyókára vetve, foltmentesen, természetesnek tetsző karlengésekkel tekintette meg a megtekintendőt.

A nagy magyar szellemtörténeti kiállítás ötlete korábbi, mint a Fidesz-kormány, viszont ők csinálták meg. Igaz, közel harmincmilliárd forintból. A kiállításban ennek ellenére nyomát sem találtam aktuálpolitikai felhangoknak. Tudomány, művészet, technikatörténet van és nagy magyar alkotók élete, különlegesen beépített terek, ötletes és ízléses anyagok, szigorúan tudományos szempontok. Ez utóbbira Gazda István tudománytörténész, a kiállítás supervisora mindenképpen garancia.