Jolán
2 °C
4 °C

Kiürítenék a Benczúr Házat is

2008.03.07. 12:24
Költözniük kell a hatodik kerület kultúrközpontjából, a Benczúr Házból az ott működő intézményeknek. A Magyar Posta a másik két tulajdonos belegyezése nélkül szólította fel költözésre a művelődési házat, a zeneiskolát és a könyvtárat.

A Magyar Posta Zrt. ősszel levélben szólította fel a Benczúr Házban működő intézményeket, hogy idén július 30-ig ki kell költözniük az épületből. A Postás Művelődési Központnak, a Központi Könyvtárnak és az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Jazz Zeneművészeti Szakközépiskolának tehát új helyet kell keresnie.

A Benczúr utca 27. alatt található Benczúr Házat a Postai és Távközlési Közhasznú Művelődési Alapítvány üzemelteti, amit három tulajdonos hozott létre. Így a Postán kívül a Magyar Telekom Nyrt. és az Antenna Hungária Zrt. belegyezése is szükséges lenne ahhoz, hogy az épület sorsáról bármilyen döntés születhessen. A legutóbbi tárgyalásokon világossá vált azonban, hogy a három tulajdonos továbbra sincs közös véleményen.

A Posta képviselője kérdésünkre tagadta az épület eladásának szándékát. Ennek ellenére a 2008-as évre csak féléves működésre elegendő pénzt juttatott a Benczúr Háznak, és a költözésre való felszólító levelet is egyedül írta alá. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az épület sorsa a művelődési ház kiköltözése után, szintén nem kaptunk választ.

A Benczúr Ház tulajdonosai közül mára a Posta vált az egyetlen anyagi támogatóvá. A másik kettő, a Magyar Telekom 2002-ben, még Matáv néven, az Antenna Hungária pedig 2005-ben vonta meg az anyagi juttatást. A művelődési ház leginkább a Matávtól kapott 60-70 millió forint kiesését érezte meg.

A Magyar Telekom egyik munkatársa beszámolt arról, hogy javasolták egy független szakértő felkérését, akinek több megoldást is ki kellene dolgoznia a Benczúr Ház ügyében, ezzel közelebb hozva a három alapító nézetét. Ezt azonban a Posta nem tartotta szükségesnek. Az Antenna Hungária azonban szintén szeretne közös megegyezésre jutni a másik két alapító-tulajdonossal.

Az Andrássy úti paloták stílusában épült, több mint száz éves Benczúr Ház már a harmincas évektől kulturális programoknak adott otthont. A Posta ekkor hozta létre és helyezte el itt a Postás Zene- és Kultúregyesületet. Itt található a magas színvonalú és szintén közel százéves múlttal rendelkező Erkel Ferenc Zeneiskola, a könyvtár és a számtalan zenei stílust felvonultató Benczúr Klub is. Étterem és kávézó is működik itt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?