Rockenbauer a kulturális és sajtó bizottság előtt

2000.11.21. 19:30
Több elhalasztott törvénymodósítást és törvénytervezetet is be kíván nyújtani Rockenbauer Zoltán, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere, derült ki az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén. A minisztert eddigi tevékenységéről és a minisztériumával kapcsolatos további tervekről hallgatta meg a bizottság.
Rockenbauer Zoltán
"Viszonyunk a KKDSZ-szel nem harmonikus, ámde rendszeres"
Rockenbauer közölte: már a jövő héten megkezdődhetnek a hatpárti egyeztetések az egyházakról szóló kétharmados törvény módosításáról. A minisztérium tervezi továbbá a hazai filmfinanszírozást megoldó filmtörvény és a műkincsek sorsát és a védettség fogalmát egyértelműen tisztázó "integrált örökségvédelmi törvény" megalkotását is.

Több ellenzéki képviselő is kifogásolta a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével (KKDSZ) folytatott bértárgyalások menetét. Pál Béla szocialista képviselő szerint a KKDSZ 14,6 százalékos bérfejlesztése nem áll összhangban a Fidesz 1998-ban meghirdetett "fókuszált" béremelésével.

A kultuszminiszter elmondta, hogy nem kívánja ebben az évben újra benyújtani a médiatörvény európai jogharmonizációs célú módosítását az Országgyűlésnek. Lendvai Ildikó szocialista képviselő ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az Európa Bizottság jelentésének médiával foglalkozó fejezete elmarasztalta az Országgyűlést a közszolgálati médiumok élén álló csonka kuratóriumok miatt. A törvénymódosítást az ellenzék által törvényellenesnek minősített kuratóriumi elnökségeinek működése miatt - egyszer már leszavazta a T. Ház.