Szlovákia és Bulgária is panaszt tesz az EU-szobor miatt

2009.01.15. 23:36
Egy cseh művész átverte az EU-t, 27 művész nevében készített alkotást , amin Bulgáriát vécék, Szlovákiát magyar zászlóval átkötött kolbász jelképezi. A két ország lépéseket fontolgat.

Nem tetszik Pozsonynak, hogy a brüsszeli Entropa műalkotáson Szlovákia magyar nemzeti színű szalaggal átkötött szalámiként van ábrázolva, s várhatóan kérni fogja Prágát, hogy a makettet távolítsák el az alkotásról.

Szlovákia kifogásairól Kubis szlovák külügyminiszter tájékoztatta csütörtökön Alexandr Vondra cseh kormányfő-helyettest, aki az Entropa nevet viselő műalkotást Brüsszelben hivatalosan felavatta. Kubis felhívta Vondra figyelmét arra, hogy Pozsony elemezni fogja a témát, megvárja többi uniós tagállam reagálását, majd dönt a további szlovák lépésekről.

Vondra azzal érvelt, hogy műalkotásról van szó, a művészek élhetnek az alkotói szabadsággal, amely senkit sem akar megsérteni. "Szlovákia döntését mindenképpen tiszteletben fogjuk tartani. Ha kérni fogják a makett eltávolítását, akkor azt természetesen eltávolítjuk" - mondta a cseh kormányfő-helyettes. "Az Entropa művészet. Se több, se kevesebb" - szögezte le Vondra.

Az Entropa David Cerny cseh művész alkotása, aki a cseh kormányt is "megvezette". A kormány megrendelése ugyanis egy olyan alkotásra szólt, amelynek elkészítésében az Európai Unió 27 tagállamának egy-egy művésze működne közre. A héten azonban kiderült: az Entropa nem 27 ország művészei együttműködésének az eredménye, hanem egyetlen cseh művész, David Cerny alkotása.

A mű, amely az Unió egyes tagországairól kialakult sztereotípiákat kívánta kifigurázni, azonnal vihart kavart, mert több országnak nem tetszik a róla kialakított groteszk kép. Bulgária ilyesféle bemutatását súlyos sértésnek vette, s Szófia kedden hivatalos jegyzékben tiltakozott Prágánál a művészeti alkotás ellen. Vondra bejelentette: ha a Szófia kéri, akkor a bolgár makettet eltávolítják az alkotásról.

000T TRPar2353980

Az egész projekt kamu volt

"Elnézést kérek Mirek Topolánek kormányfőtől, Alexander Vondra kormányfő-helyettestől, Karel Schwarzenberg külügyminisztertől és hivatalaiktól, hogy nem tájékoztattuk őket a dolgok valódi állásáról és így becsaptuk őket. Számoltunk azzal, hogy ki fog derülni az igazság. Előbb azonban szerettük volna megállapítani, hogy Európa képes-e nevetni önmagán" - olvasható David Cerny cseh képzőművész kedd este kiadott nyilatkozatában.

Vondra és Cerny csütörtökön Brüsszelben, az Entropa hivatalos bemutatóján is elnézést kért mindenkitől, akit esetleg megsértettek. "A groteszk túlzás és a misztifikáció a cseh kultúra egyik jellemzője, míg a hamis identitás kialakítása a kortárs művészet egyik stratégiája" - szögezte le Cerny, aki az elmúlt években több botrányos és vitatott alkotással hívta fel magára a figyelmet.

Egyik legismertebb és legvitatottabb műve a prágai Kampa-szigeten látható: egy Csehország-formájú apró tó közepén két férfi áll és mintegy lepisili az országot. Az alkotás szökőkútként működik. Egy másik ismert műve - Szent Vencel döglött lovon - a városközpontban álló Lucerna-palota dísze. A mű karikatúrája a Vencel téren álló híres lovasszobornak, s néhány hétig a tér másik oldalán állt, szemben az eredeti alkotással. Szent Vencel egyébként Csehország védőszentje.

A mostani brüsszeli tárlat a 27 tagállam domborműszerű térképéből áll, amelyeken azonban többnyire nem szokványos jellegzetességek állnak.

Prágában közben bejelentették: az Entropát később a Cseh Nemzeti Színház új épületében is kiállítják, hogy az alkotással a csehek és a cseh fővárosba látogató külföldi turisták is megismerkedhessenek. Néhány lap szerint ez lehetne Prága legújabb turistacsalogatója. A nagy kérdés csak az: hány ország marad rajta, ha Bulgárián és Szlovákián kívül esetleg még mások is megsértődnek és országuk makettjének eltávolítását fogják kérni a csehektől.