Kína kitiltja az őket támadó művészeket

2008.07.20. 15:51
Kínai kormány kitiltja azokat a külföldi művészeket és házigazdákat, akik valaha a kínai politikát támadták. Korábban Steven Spielberg és Sharon Stone

A kínai kormány megharagudott az izlandi Björkre, aki a Sanghaji koncertjén a Declare Independence című száma után elkezdte ordítani, hogy Tibet, Tibet, Tibet. A Björk-koncertet szervező Emma Entertainment kijelentette, hogy a továbbiakban jobban odafigyelnek a fellépőkre.

A Kínai Kulturális Minisztérium nyilatkozatában elmondta, kizárják azokat az országból, akik a kínai nemzeti szuveneritást veszélyeztetik, illetve veszélyeztették. Ebbe beletartozik a nemzeti egység veszélyeztetése, az etnikai gyűlölködés provokálása, a normák megsértése.

A szabályok olyan hollywoodi személyekre is vonatkoznak, mint Steven Spielberg vagy Sharon Stone. Eredetileg Spielberg rendezte volna az olimpiai játékok megnyitó ünnepségét, de kiszállt azután, hogy Kína Szudánnal üzletelt. Sharon Stone viszont kijelentette, hogy Kínának rossz a karmája, és a tibeti eseményeket összekapcsolta a sok halálos áldozattal járó május 12-i szicsuáni földrengéssel. Hiába kért később elnézést a színésznő, a sanghaji filmfesztiválról egy életre eltiltották.