A román hatóságok akadályozzák a Dallas forgatását?

2003.10.01. 23:12
Államközi konfliktus támadt egy magyar-német-osztrák koprodukcióban készülő film miatt, sőt a román hatóságok már a karhatalmat is bevetették a forgatás leállítására. A Dallas című, Gryllus Dorka főszereplésével készülő film román cigányokról szól és egy szeméttelepen játszódik. Nastase miniszterelnök szerint a Dallas rombolja a Romániáról külföldön kialakított képet.
Rendőrök és katonák zárták le tíz napja egy magyar-német-osztrák koprodukcióban készülő játékfilm forgatási helyszínét a Brassói megyei Alsórákoson. A román hatóságok szerint ugyanis a Dallas című film stábja engedélyek nélkül épített díszleteket a környezetvédelmi területnek számító régi bányában.

Karhatalommal a díszletek ellen

A romániai cigányokról szóló alkotás forgatásához a stáb egy szeméttelepet rendezett be a falu közbirtokosságának tulajdonában lévő egykori tufabányában, a film magyarországi gyártója, az Új Budapest Filmstúdió szerint azonban a díszlet nem tartalmaz környezetre ártalmas anyagokat, és a forgatási munkálatok után azokat el is szállítják majd a helyszínről. Az Új Budapest Filmstúdió sajtószóvivője emellett az Index kérdésre elmondta, hogy a forgatási helyszín közelében ugyan vannak környezetvédelmi területek, de a bánya nem számít annak.

A román környezetvédelmi hatóságok ennek ellenére karhatalmi segítséggel leállítatták a forgatást, és 225 millió lejes, azaz körülbelül másfél millió forintos bírságot szabtak ki a film gyártójára, sőt további 40 millió lej büntetést kell fizetnie a helyszínt bérbe adó helyhatóságnak és közbirtokosságnak is.

A román köztisztasági hivatal munkatársai ráadásul már elkezdték a díszlet-szemét elszállítását, ami ellen a film gyártója törvényszéki elnöki rendelet kibocsátását kérte hétfőn a brassói törvényszéktől. Wesserle Tibor, a film egyik producere a Krónika című romániai magyar lapnak elmondta, hogy a törvényszék számukra kedvező döntése esetén minél hamarabb újra akarják kezdeni a forgatást, mivel a közbirtokossággal kötött szerződés továbbra is érvényben van, az ebben vállalt kötelezettségek továbbra is érvényesek.

Az Új Budapest Filmstúdió szóvivője az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy a kényszerszünet miatt naponta körülbelül 28 ezer euró, azaz 7 millió forint veszteség éri őket, ezért már gondolkodnak, hogy a forgatást Magyarországra helyezzék át. Már folyik a lehetséges új színhelyek terepszemléje, és azt is vizsgálják, hogy az eddig leforgatott anyagból mennyi hasznosítható, ha a filmet végül más helyszínen kell befejezni.

A külügy hallgat

A forgatás körül kialakult helyzet már-már politikai, sőt diplomáciai üggyé terebélyesedett, hiszen a Krónika értesülései szerint a német társproducer levelet írt Joschka Fischer német külügyminiszternek, segítségét kérve a filmforgatás folytatásához, a német és az osztrák kormányszervek pedig tájékoztatást kértek a bonni, illetve a bécsi román konzulátusokon. Mindez azután történt, hogy Adrian Năstase román miniszterelnök egy újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy véleménye szerint a Dallas rombolja a Romániáról külföldön kialakított képet.

A német és az osztrák szervekkel ellentétben a magyar diplomácia viszont nem foglalkozik a kialakult helyzettel, hiszen a Külügyminisztérium sajtóosztályán azt mondták, hogy az ügy a kulturális tárca hatáskörébe tartozik, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a forgatási helyszín megválasztása az alkotók felelőssége, így hivatalos lépéseket nem tehetnek a helyzet rendezésére.

Dallas Gryllus Dorkával

A 400 millió forintból készülő Dallast a magyarországi Új Budapest Filmstúdió, a német Bavaria Films és az Osztrák Allegro stúdió együttműködésében forgatják, címét pedig a népszerű amerikai szappanopera nyomán Dallasként elhíresült kolozsvári, pataréti szeméttelep melletti cigánykolóniáról kapta. Itt játszódik ugyanis a történet, amely egy apja temetésére hazatérő cigány tanítóról szól, aki kénytelen szembesülni gyerekkori barátai szegénységével, találkozik régi szerelmével, majd belekeveredik a szemétgyűjtögető cigányok és a szemetesautó-sofőrök közt kialakult véres konfliktusba.

A román és magyar nyelven játszódó filmet Pejó Róbert aradi születésű, jelenleg New Yorkban élő rendező viszi filmre, a női főszerepet pedig Gryllus Dorka játssza.

A forgatást a tervek szerint október 5-én fejezték volna be, de a kényszerszünet miatt az utómunkálatokat legkorábban csak decemberben kezdhetik majd el.

A helyszínt egyébként azért kellett egy elhagyott bányában berendezni, mert a forgatásra kiszemelt Brassó melletti szeméttelepre nem engedték be a stábot a hatóságok. A forgatással először az Adevarul című román napilap foglakozott, a szeptember 17-én címoldalon közölt leleplezőnek szánt írás már emíltést tesz az állítólagos tájvédelmi körzetre szállított szemétről, de a cikkben szó esik arról is, hogy a forgatásban részt vevő romániai CineCorvin Rt. - a lap értesülései szerint - a magyar titkosszolgálatokkal is kapcsolatban áll.