Lenin ücsörög az Emlékpont falán

2006.07.07. 10:50
Pénteken délután nyitják meg Hódmezővásárhelyen az Emlékpont elnevezésű múzeumot, ami a Rákosi- és a Kádár-rendszer mindennapjait mutatja be. A vidéki Terror Házának is nevezett intézmény munkáját Schmidt Mária segítette.

A hódmezővásárhelyi múzeum fémborítású homlokzatát, melyen egy félbevágott vörös csillag és egy Lenin szobra ül, F. Kovács Attila Kossuth−díjas építész találta ki. Az épületben a kiállítótermek mellett tantermek, előadóterem, könyvesbolt és egy retrobüfét is helyet kapott.

A helyiek mesélnek


Az Emlékpont iroda berendezése
Forrás: emlekpont.hu
Az Emlékpont is a budapesti Terror Háza történészeinek közreműködésével készült el - írja a Népszabadság. A kiállított anyagok döntő többsége azonban hódmezővásárhelyi. A kolhozosítás, a megtorlás tárgyi bizonyítékain kívül bemutatják a helyi szocialista üzemek életét és termékeit.

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója a napilapnak elmondta, hogy 150 hódmezővásárhelyit kértek fel arra, hogy mesélje el elmékeit a háború utáni helyreállításról, az '56-os forradalomról és a Kádár-korszakról. Az interjúkat filmre vették és a kiállítóteremben vetítik le. Schmidt Mária a legkülönlegesebbnek a Fehér Gárda termet tartja, mely bemutatja a vásárhelyi közösség hőseit.

Élő múzeum

A múzeumban felhívást tettek közre, melyben kérik a helyieket, hogy adományozzák a múzeumnak azokat a tárgyaikat, dokumentumaikat, amelyek szerintük jellemzőek az 1945-90 közötti korszakra. A gyűjtemény ugyanis nem zárult le, ez egy "élő múzeum" lesz, ahová most is bemehet interjút adni a történészeknek az, aki úgy gondolja, értékes adalékokkal szolgál a korszakról.

A Madácsy Tamás történész által vezetett múzeumot a hódmezővásárhelyi önkormányzat saját pénzből, 600-700 millió forintért alakította ki. Lázár János polgármester szerint az intézmény fenntartása évi 40 millió forintba kerül majd.