Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lenin ücsörög az Emlékpont falán

2006.07.07. 10:50
Pénteken délután nyitják meg Hódmezővásárhelyen az Emlékpont elnevezésű múzeumot, ami a Rákosi- és a Kádár-rendszer mindennapjait mutatja be. A vidéki Terror Házának is nevezett intézmény munkáját Schmidt Mária segítette.

A hódmezővásárhelyi múzeum fémborítású homlokzatát, melyen egy félbevágott vörös csillag és egy Lenin szobra ül, F. Kovács Attila Kossuth−díjas építész találta ki. Az épületben a kiállítótermek mellett tantermek, előadóterem, könyvesbolt és egy retrobüfét is helyet kapott.

A helyiek mesélnek


Az Emlékpont iroda berendezése
Forrás: emlekpont.hu
Az Emlékpont is a budapesti Terror Háza történészeinek közreműködésével készült el - írja a Népszabadság. A kiállított anyagok döntő többsége azonban hódmezővásárhelyi. A kolhozosítás, a megtorlás tárgyi bizonyítékain kívül bemutatják a helyi szocialista üzemek életét és termékeit.

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója a napilapnak elmondta, hogy 150 hódmezővásárhelyit kértek fel arra, hogy mesélje el elmékeit a háború utáni helyreállításról, az '56-os forradalomról és a Kádár-korszakról. Az interjúkat filmre vették és a kiállítóteremben vetítik le. Schmidt Mária a legkülönlegesebbnek a Fehér Gárda termet tartja, mely bemutatja a vásárhelyi közösség hőseit.

Élő múzeum

A múzeumban felhívást tettek közre, melyben kérik a helyieket, hogy adományozzák a múzeumnak azokat a tárgyaikat, dokumentumaikat, amelyek szerintük jellemzőek az 1945-90 közötti korszakra. A gyűjtemény ugyanis nem zárult le, ez egy "élő múzeum" lesz, ahová most is bemehet interjút adni a történészeknek az, aki úgy gondolja, értékes adalékokkal szolgál a korszakról.

A Madácsy Tamás történész által vezetett múzeumot a hódmezővásárhelyi önkormányzat saját pénzből, 600-700 millió forintért alakította ki. Lázár János polgármester szerint az intézmény fenntartása évi 40 millió forintba kerül majd.