Magyarország a tízmillió fővilágosító országa

2004.06.02. 15:23
Európai Hollywoodként országunk újra szép lesz, állította a világ legnagyobb stúdióját alapító milliárdos, Demján Sándor. Kiderült azonban, Hiller István kultuszminiszter Cannes-ban valójában nem óriásstúdióról, hanem csak műteremről beszélt. A tervek szerint Magyarországon keresne munkát a filmvilág.
Magyarország hamarosan a tízmillió filmszínész, producer és fővilágosító országa lehet, ha valóra válnak Demján Sándor üzletember és Andy Vajna producer tervei. A kettejük közös vállalkozásában megvalósuló etyeki óriásstúdió reményeik szerint a világ filmgyártásának élvonalába emelheti Magyarországot.

A Hiller István által Cannes-ban bejelentett, a világ legnagyobb stúdiójaként aposztrofált projektről a szerdai sajtótájékoztatón kiderült, hogy a stúdió tulajdonképpen műtermet jelent. Demján és Vajna kifejtették, a 37,7 milliárd forintból megvalósuló beruházás akár 5-600 millió eurót termelhet évente, és csúcsüzemben annyi munkaerőt foglalkoztatna, hogy az ország munkaerő felvevőpiaccá alakulhatna.

A magyar név megint szép lesz

Demján Sándor és Hiller István
Demján szerint a kilátások nem túlzóak, hiszen Magyarország jövője egyértelműen a filmgyártás. Ipari háttér nélkül nem érdemes a térség kutatóközpontjává képezni át az országot, bocsátkozott futurológiai fejtegetésekbe a Westend és a TriGránit tulajdonosaként, a Millenniumi városközpont építőjeként elhíresült milliárdos.

Hiller István kulturális miniszter méltatta a projekt megvalósulását lehetővé tevő filmtörvényt, és örömét fejezte ki, hogy az "üzleti világ rámozdult a lehetőségre". Leszögezte ugyanakkor, hogy adófizetői pénz nincs az üzletben, az állam a vállalkozásnak csak a lehetőségét teremti meg, és ez jó. Majd mielőtt feltehettük volna kérdéseinket, például hogy a minisztérium miért éppen az etyeki terv mögé állt, noha befejezés előtt áll egy jelentősnek mondott stúdiókomplexum Pomázon, Hiller - egy kezdődő ülésre hivatkozva - sietve távozott.

Stúdió és sztjudijo

A filmtörvény áldásos hatásaival nyitott Andy Vajna is, megemlítve, hogy Kanada csak 12 százalékos discountot engedett a filmeseknek, mégis "elcsábította fél Hollywoodot".

Vajna újságírói kérdésre adott válaszából kiderült, hogy a sajtó állóvizébe a világ legnagyobb stúdiójaként bedobott projekt a maga mintegy 50 hektáros területével távol van a valódi világelső Los Angeles-i Universal 170 hektárjától. A félreértés oka a studio szó kettős jelentésében keresendő, hiszen az egyszerre jelenti az egész stúdiót és műtermet is, világított rá a Terminátor hármat is jegyző producer.

Amiben Etyek valóban világelső lesz, az a focipálya méretű, 6069 négyzetméteres, fedett műterem, amiben helyet kap majd egy óriási, vízi és víz alatti forgatásra is alkalmas medence, állította Vajna. "Társad leszek Sanyi, ebben a nagy vállalkozásban" - adta át végül őszinte vallomás kíséretében a mikrofont Demján Sándornak.

Túl sok a pénz

A kelet-európai viszonyokon, többek közt a Skála áruházakon edződött vállalkozó kevésbé érzelmes hangvételben, de optimistán megjegyezte: korunk legnagyobb problémája, hogy "túl sok a pénz". Megfogásához tapasztalatai szerint két dologra van szükség: hozzáértő csapatra és vállalkozásbarát környezetre. Ennek alapján pedig úgy látta, "Magyarország az EU csatlakozás kapcsán egyetlen fontos lépést tett a szükséges ötszáz helyett", megalkotta a filmtörvényt.

A filmtörvény azonban csak lépéselőnyt jelent, mivel hasonló beruházásokra a környéken máshol is készülnek. A vállalkozó ezért tartotta fontosnak, hogy már 2005 elejére elkészülhet az etyeki stúdió, amely így fogadhatja a túltelített, hathónapos előjegyzéssel dolgozó prágai piacról kiszorult produkciókat.

Etyek forever

Andy Vajna a tervek előtt
A világ vezető stúdiógyártó cégével, a Los angeles-i Bastien and Associatesszel tervezetett filmstúdió, melynek épületeit Finta Építészstúdió tervezi 150 millió eurós, azaz 37,7 milliárdos beruházást jelent, és 1000-1200 embernek ad majd munkát. A stúdió helyszínének kiválasztásában racionális érvek - Etyek Budapest közelisége, jó megközelíthetősége, festői környezete - mellett érzelmi indokok is szerepet kaptak, tudtuk meg. Erről a tájról származik ugyanis Demján Sándor, aki most munkához és hírnévhez juttatná szülővidékét.

Ha a tervek valóra válnak, munkalehetőségben olyannyira nem lesz hiány, hogy a csúcsra járatott, évi 5-600 millió eurós bevételt hozó stúdiót nem tudja majd ellátni Magyarország szakmai stábja. Mivel jelenleg 2-5 szuperprodukciónál többet nem képes kiszolgálni a hazai filmes szakma, a projekt akár külföldi szakembereknek is munkát adhatna.

A mind lelkesebb hangulathoz végezetül csatlakozott Etyek polgármestere, Kálmán Lajos is, megjegyezve, ha igény lesz rá, átállítanák a helyi gimnáziumot filmes szakemberek képzésére.

Filmstúdió Pomázon is
A pomázi stúdió alapítói Közép-Európa legnagyobb filmstúdiójának nevezik tervüket. Az 500 millió forintból épülő, két épületből álló komplexum magántulajdonban lévő, három és fél hektáros területen, összesen hétezer négyzetméteren épül fel. A beruházás költségeit Szabados Róbert külföldről néhány éve hazaköltözött vállalkozó fedezi.

A stúdióban a tervek szerint több produkció készítésére is lehetőség lesz, s a gyártási háttérről hozzávetőleg kétszáz szakember gondoskodik majd.

Augusztusban kezdődik a külföldi produkciók foglalásának regisztrálása, szeptembertől pedig indulhat a filmkészítés. Jövőre a tervek szerint milliárdos nagyságrendű megrendelésekhez juthat a hazai filmszakma. A koncepcióban két később felépítendő stúdió is szerepel, és egy filmes iskolát is beindítanának.