Olivér
4 °C
8 °C

Kocsis Zoltán Bartók-kiadása 180 milliót kap, Fischer Iván lemond

2006.07.21. 11:11
Lemondott Bartók Béla-emlékbizottsági tagságáról Fischer Iván, szerinte ugyanis ott "az egyetlen kitapintható tevékenység zenei érdekcsoportok állami pénzekhez juttatása". Leginkább azt kifogásolja, hogy a 180 milliós támogatással készülő Bartók-összkiadás egyetlen előadó, Kocsis Zoltán karmesteri-zongorista-kamarazenészi főszereplése köré epül fel.

Lemondott Bartók Béla-emlékbizottsági tagságáról Fischer Iván; a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója levélben közölte döntését Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a testület elnökével.

"Elvek is vannak a világon" - összegezte indokait az MTI-nek a zeneigazgató, akinek a levele pénteken teljes terjedelmében megjelent az Élet és Irodalom című hetilapban. Mint hozzátette, már nem tud azonosulni azzal, ami történik.

Fischer Iván tapasztalata szerint a bizottságban "semmiféle munka nem folyik Bartók zenéjével kapcsolatban, az egyetlen kitapintható tevékenység zenei érdekcsoportok állami pénzekhez juttatása".

Nem kapott választ

A Bartók Béla Emlékbizottság 2005. december 6-án tartotta alakuló ülését a kormányfő elnökletével Budapesten. A testület a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából meghirdetett eseménysorozat előkészítésére jött létre.

Fischer Iván a miniszterelnöknek írt, július 13-án kelt levelében kiemelte, hogy annak idején nagy örömmel vállalta a felkérést. Az alakuló ülésen, ahol megfogalmazta súlyos aggályait az eléjük tett dokumentum tartalmával kapcsolatban, ígéretet kapott arra, hogy az csak munkaanyag, amihez a bizottság tagjai hozzászólhatnak, fűzte hozzá, megjegyezve: javaslatait hónapokkal ezelőtt elküldte, de azokra választ máig nem kapott.

Csak Kocsis cédéje kap pénzt

A zeneigazgató felidézte, hogy az ülésen az egyik legnagyobb vitát kiváltó pont a tervezett Bartók cd-összkiadás volt. Megfogalmazása szerint nehezen vitatható: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) "egész pályázati eljárása tulajdonképpen azt a célt szolgálta, hogy 180 millió forintos támogatáshoz juttassa a Summa Artiumot és a Hungarotont".

Mint írta, a Hungaroton-összkiadás "nyíltan vállalja, hogy azt egyetlen előadó, Kocsis Zoltán karmesteri-zongorista-kamarazenészi főszereplése köré építi fel", az NKA elnöke pedig már az alakuló ülés után bejelentette: a tervet 180 millió forinttal támogatni fogják.

Fischer Iván kiemelte, hogy több kollégájával közösen olyan alternatív pályázatot nyújtott be, amely számos előadóval, elsősorban a legszebb létező Bartók-felvételekből állította volna össze a lemezt; a beadványt az NKA Zenei Kollégiuma elutasította.

Károsnak tartja

A zeneigazgató sértőnek, félrevezetőnek és elfogadhatatlannak tartja a döntés indoklását, amely szerint "bár valóban sokfelé a világban születnek kiváló lemezfelvételek, azok sohasem helyettesíthetik, nem pótolhatják azt, hogy a magyar zene legjobbjai mit mondanak a XXI. század elején a bartóki életműről".

Mint írta, nem tiszte eldönteni, etikus-e, ha az NKA korábbi elnöke pályázik az NKA által kiírt állami támogatásra, a pályázat hatását azonban nagyon károsnak tartja. Véleménye szerint az NKA súlyosan megsértette a hazai előadók nagy részét és az esélyegyenlőség elvét; olyan helyzetet teremtett, amelyben a jelen előadó-generáció egyes tagjai ugyanazokat a Bartók-műveket támogatás nélkül, míg más tagjai hatalmas állami támogatással veszik lemezre.

Nem méltó

"Szeretném továbbra is, változatlan lelkesedéssel szolgálni Bartók ügyét a koncerttermekben és a stúdiókban. De tiltakoznom kell e Bartókhoz nem méltó történet ellen, amelytől véleményem szerint az emlékbizottságnak kezdettől fogva el kellett volna határolódnia" - fogalmazott lemondó levelében Fischer Iván.

A Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, az Amerikai Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere az MTI-nek úgy összegezte az eset tanulságait: "az államnak nem volna szabad beleszólni a művészek nemes versenyébe".

Fischer Iván kijelentette, hogy részéről lezártnak tekinti az ügyet. Arra a kérdésre, miért nem hozta nyilvánosságra döntését közvetlenül a levél megírása után, azt mondta: szerette volna, ha a szöveg először teljes egészében megjelenik, nem kivonatos formában válik nyilvánossá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?