Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkosított Guggenheim Múzeum Budapesten

2002.11.07. 13:51
A Divatcsarnokban múzeumot alapító kortárs művészeti alapítvány terveiről sem a minisztériumok, sem a szakma nem tud, de mindenki örül. A megoldás Medgyessynél lehet, ám ő New Yorkba utazott.
A világ neves kortárs művészeti alapítványa, a Solomon Guggenheim alapítvány múzeumot nyit Budapesten? - teszi fel a kérdést a Népszabadság című napilap csütörtöki száma.

Választ azonban sem az újság, sem a megszólaltatott illetékesek, Demszky Gábor és Schiffer János kulturális főpolgármester-helyettes nem tudtak adni, bár a főpolgármester lépéselőnyben van, mivel már hallott az ügyről. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Guggenheim Múzumból több található a Földgolyón: az alapítvány az 1939-ben átadott első, New Yorki múzeuma után később Las Vegasban, Bilbaoban, Velencében és Berlinben nyitott újabb múzeumokat.

A Népszabadság szerint az esetlegesen Magyarországra érkező gyűjtemény számára a "magyar illetékesek" a Divatcsarnok Andrássy úti épületét ajánlották fel, amely 2001 óta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság birtokában van.

Az Index megkérdezte az illetékeseket, hogy ki mit nem tud az ügyről: A Fővárosi Önkormányzat sajtóirodája részleteket, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtóosztálya az újságcikkhez képest újakat, a Miniszterelnöki Hivatal sajtósa pedig az üggyel megbízott munkatársakról nem tudott. A NKÖM szerint talán a New Yorkban tárgyaló Medgyessy Péter programján szerepelhet a kérdés, de lehet, hogy Görgey Gábor kulturális miniszter is tud az ügyről, ám ő interjúnk pillanatában a Természettudományi Múzeumban vágott át egy szalagot.

Ami biztos

A KVI Divatcsarnok felelőse, Kiss Gábor is a lapból értesült a tervről, de ezt érthetőnek tartja, mivel a KVI felsőbb utasításra és kormányzati források igénybevételével élt elővásárlási jogával. A "műemléki érdekből" a KVI-hez került Divatcsarnokot kezdetben kulturális centrumként kívánták volna hasznosítani, galériák, kávézók, üzletek kaptak volna helyet az épületben, de az erre fordítandó alap a kormányváltás után megszűnt. Annyi biztos, hogy az KVI-ben jelen pillanatban nem téma a Divatcsarnok, mivel költségvetésük nem engedi meg a szárnyalást. A döntések kormányzati szinten születnek majd.

Bár Bereczky Lórándtól, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója sem tudja, hogy van-e realitása a tervnek, de örömmel fogadná a múzeumot, mivel a Guggenheim kollekciót a világ legkomolyabb gyűjteményei közt tartják számon. Szerinte egy új kortárs képzőművészeti múzeum nem húzná keresztbe a Nemzeti Színház mellé tervezett 4M (Modern Magyar Művészeti Múzeum) terveit, mivel minden ide kerülő műtárgy gazdagítja Magyarország művészeti életét.

Bereczky is úgy tudja, hogy régóta szó van a Divatcsarnok múzeumként történő felhasználásáról. A főigazgató szerint az Andrássy úti épület "fantasztikusan jó lenne" kortárs képzőművészeti kiállítások számára.

A Nemzeti Galéria vezetője az esetleg Magyarországra érkező gyűjtemény működtetését két módon tudja elképzelni. Az egyik esetben az alapítvány a kollekciót, az állam pedig a működési hátteret és az épületet biztosítja, ahogy az a budapesti Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum esetében történik, de az is előfordulhat, hogy a projekt minden terhét az alapítvány vállalja magára.

A porszem megmondja

Az NKÖM egy nevét homályban tartó "kis porszeme" szerint nagyon korai még a budapesti Guggenheim múzeumról beszélni, mivel egy éven belül nem várható végleges döntés. "Rengeteg szervezeti, tulajdoni, gazdasági kérdést kell még tisztázni. A tárgyalásoknak annyira az elején vagyunk, hogy részletekről még szó sincsen." - nyilatkozta informátorunk.

Ugyanakkor hangot adott értetlenségének is: "A téma már régóta napirenden van, nem tudom, miért lett ebből hír éppen most. Több értelme lenne, ha inkább azzal foglalkozna a média, hogy miért fontosak az ilyen kezdeményezések. Egyelőre az a helyzet, hogy nincs pénz a kortárs kultúrára. Teljesen kimaradunk a világ művészetének vérkeringéséből. Az ilyen kapcsolatok révén azonban élénkülhet a hazai művészeti élet, az emberek érzékenyebbé válhatnak a kor trendjeire, de fellendülhet az idegenforgalom is. Ezek a fontos dolgok ebben az ügyben."