Valér
-2 °C
0 °C

Mégsem szüntették meg az eljárást a Jud Süss miatt

2008.09.16. 13:54
A Fővárosi Főügyészség mégsem szüntette meg a Jud Süss film vetítése ügyében közösség elleni izgatás miatt indult eljárást, ahogy a Népszava beszámolt róla. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) továbbra is nyomoz az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség nem szüntette meg az eljárást, a nyomozást továbbra is folyamatban van a BRFK-n, a nyomozati határidőt a Fővárosi Főügyészség november 17-ig meghosszabbította. A főügyészség emlékeztetett rá: a nyomozó hatóság július 23-án közösség elleni izgatás miatt gyanúsítottként hallgatta ki G. Sándort és G. Tibort, akik megpanaszolták a gyanúsításukat.

A gyanúsítás ellen benyújtott panasznak a kerületi ügyészség helyt adott, mert a beszerzett adatok alapján nem volt megállapítható, hogy a két férfi magatartásával gyűlöletre uszított volna. A két férfit felmentették, de a nyomozás ettől függetlenül továbbra is folyamatban van.

"A gyűlöletre uszítás a kialakult joggyakorlat szerint olyan feszültséget gerjesztő, lázongó magatartás, mely alkalmas a szenvedélyek felszítására, a társadalmi rend és béke megsértésére, és amelynek következtében a felhevített gyűlölet akár szélsőséges aktivitásba, erőszakos cselekmények tanúsításába is torkollhat" - emlékeztetett a főügyészség, majd hozzátette: azzal, hogy helyt adott az ügyészség a gyanúsítás ellen benyújtott.

A BRFK július 18-án indított eljárást közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt a Jud Süss című film vetítésével kapcsolatban. A rendőrség több tanút is meghallgatott, majd házkutatást tartott egy Hollán Ernő utcai lakásban és egy XII. kerületi könyváruházban, ahol DVD-n és videokazettán a Jud Süss több tucat kópiáját találták meg és foglalták le. Az eljárásban a rendőrség azt is vizsgálja, hogy sérültek-e a filmmel kapcsolatban a szerzői joghoz fűződő érdekek - tájékoztatott az eljárás indulásakor a BRFK.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!