Elhunyt Kállay Ilona

2005.07.15. 21:17

Elhunyt Kállay Ilona Jászai-díjas színésznő. Az érdemes művészt 74 éves korában pénteken érte a halál - tájékoztatott a székesfehérvári Vörösmarty Színház.

Kállay Ilonát a Vörösmarty Színház, a József Attila Színház, a Madách Színház, a Magyar Színházi Társaság, és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti, olvasható a Vörösmarty Színház honlapján.

Kállay Ilona 1930. december 14-én született Miskolcon. 1955-ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Főiskolán tagja volt a fővárosi József Attila Színháznak és a Vidám Színpadnak is.

Jászai-díjas

Főbb színpadi szerepei közé tartozott Tatjána (Gorkij: Kispolgárok), Szidónia (Csiky: Buborékok) és Orbánné (Örkény: Macskajáték), de láthatta őt a közönség több filmben és tv-sorozatban is.

Kállay Ilonát 1961-ben és 1975-ben Jászai Mari-díjjal, 1979-ben érdemes művész címmel tüntették ki.

Bozóki András kulturális miniszter táviratban fejezte ki részvétét Kautzky Józsefnek, Kállay Ilona férjének - közölte a tárca sajtóirodája.

"Váratlanul távozott közülünk Kállay Ilona, akinek magam is nagy tisztelője vagyok. Generációk által csodált játéka a színpadról többé nem, csak számos filmje egyikéből juthat el hozzánk.

Kállay Ilona hiánya fájdalmas nem csak a színházlátogatók, de mindannyiunk számára" - írta a szaktárca vezetője.