Demszky telepátiával tiltott be jobbos koncertet?

2005.09.08. 11:00
A Kárpátia együttes úgy tudta, koncertezhet a Petőfi csarnokban, így megdöbbenve értesült arról, hogy a szervezők elnézték a naptárat. Úgy tudják, a jobbos koncertet egyszer már betiltott főpolgármester lépett közbe, ha nem tudatosan, akkor messzire ható, tudati energiáival.

Demszky Gábor gondolatátvitellel tiltotta le egy nemzeti rockot játszó együttes Petőfi csarnokba tervezett koncertjét, vontuk le a következtetést azután, hogy beszéltünk a zenekar vezetőjével és néhány szimpatizánssal. A főpolgármester oldaláról viszont állítják, Demszky nem bír telepatikus képességekkel.

A Kárpátia együttes

A Kárpátia együttes sejtésekkel és régi sérelmekkel súlyosbított ügyét az lőtte ki egy visszacsapó íj erejével, hogy a magát nemzeti rockerként definiáló zenekar az egyeztetések ellenére végül nem léphet fel a Petőfi csarnokban. A zenekar vezetője, Petrás István egyenesen Demszkyre, a szervezők a naptárra és a politikai holdudvarra mutogatnak.

A Kárpátia legújabb, Ősi énekek című lemezét akarta előadni, így megkereste az intézmény programszervezőjét, akivel november 20-át tűzték ki a fellépésre. Bár azon a napon fejeződik be majd a síbörze, a technika egy korábbi motoros fesztiválnak köszönhetően állni fog, így a koncert megtartható, ismertette velünk a programszervezőtől, Nagy Ákostól hallott logisztikai tervet Petrás István. Az együttes vezetője szerint Nagy azzal búcsúzott, hogy a szerződést majd a szabadságok utáni, nyugodtabb időben írják alá, a koncertet azonban már hirdethetik.

Szerződéskötésre viszont nem került sor, Nagy Ákos később ugyanis közölte a nemzeti rockerekkel, hogy politikai esemény nem kaphat helyet a Pecsában, így a koncertre nem biztosítanak helyet. Petrás faggatózására Nagy állítólag azt mondta: "nem ő határozott, hanem akik felette vannak". "Ki, a Demszky?" - tette fel a kérdést a nemzeti rocker. "A létra tetején ő áll" - végződött titokzatosan a beszélgetés, amelynek hitelesítésül Petrás megjegyezte: "a Nemzetbiztonsági Hivatalnál biztos megvan a felvétel".

Telepatikus iránymutatás

A Kárpátia nem érti, miért kapott politikai színt fellépésük, hiszen csak egy politikai rendezvényen léptek fel, mégpedig a Magyarok Világszövetsége által, a kettős állampolgárság apropóján szervezett koncerten. Az együttes honlapja szerint ugyanakkor részt vettek például a Jobbik egyik rendezvényén is, játszottak továbbá a Magyar Szigeten és egy vidéki Trianon fesztiválon.

Részlet a Kárpátia Trianon című számából
Lesz még rakétás, lesz még géppuskás honvéd Pécs várába,
Zenta, Topolya, Temerin, Szabadka, visszatér tavaszra.
Érted élünk drága hon, vesszen-vesszen Trianon!
Lesz még rakétás, lesz még géppuskás honvéd Pécs várába.
Vesszen-vesszen Trianon!

Lesz még gránátos, lesz még páncélos honvéd Fehérváron,
Kassa, Somorja, Rozsnyó, Korpona, visszatér a nyáron.
Érted élünk drága hon, vesszen-vesszen Trianon!
Lesz még gránátos, lesz még páncélos honvéd Fehérváron.

A pálfordulás oka Petrás szerint, hogy szellemiségüket a 2001-es Fehér Karácsony fellépőihez kötik. A Petőfi csarnok eseményét Demszky Gábor (jogilag vitatott módon) betiltotta, mondván a főváros nem engedi, hogy a tulajdonában álló intézményben uszító, gyűlöletkeltő, rasszista rendezvényt tartsanak. A Kárpátia vezetője elképzelhetőnek tartotta ugyan, hogy Demszky ezúttal nem adott közvetlen utasítást, de szerinte "nyilvánvaló, hogy iránymutatást adott", így tehát ő áll a mostani eset mögött is.

Innnetől érthető, hogy a MIÉP ifjúsági tagozata, az Ifjú Magyarok Egyesülete és a Jobbik is közleményben tiltakozott a döntés ellen, a Fővárosi Miép-frakció pedig egyenesen felszólította Demszky Gábort, hogy "fejezze be a diszkriminatív intézkedéseket".

Demszky sajtósa, Czuk Dóra értetlenül állt a történtek előtt, mivel ők az ügyről a nyilatkozatok megjelenéséig nem tudtak, és nem utasították a Pecsát semmire.

A kör bezárul

A Petőfi csarnok igazgatója, Fogarasi Lajos programszervezési kérdésként tálalta az esetet. "Szó sincs betiltásról", mondta, a Kárpátia együttes "felfújta" az ügyet. Szerinte csak "informálisan" esett szó a koncert időpontjáról, amelyet a Kárpátia aztán tényként kezelt. Fogarasi bevallotta, "számára sem világos", hogyan jutott a programszervező és az együttes a kérdéses időpontra, és hogyan kerülhette el figyelmüket az aznapra tervezett síbörze. Az viszont biztos, hogy szerződést nem írtak alá az együttessel, és ez a lényeg.

Megkerestük Nagy Ákos programszervezőt is, aki szűkszavúan annyit mondott, az eset természetes, "évi 1000 programból 2-300 terv marad", és hogy "szerződéskötés nem történt", további kérdéseinkre azonban nem kívánt válaszolni.

A kör egyébként akkor zárult be, amikor kérdésünkre az intézmény vezetője elmondta: a Kárpátia most már más időpontban sem léphet fel a Pecsában, mégpedig azért nem, mert végül politikai ügy lett az egészből, és az intézmény nem ad teret politikai rendezvényeknek.

Az együttes jogi lépéseket fontolgat.