Vasárnap indul a magyar kulturális évad Kínában

2007.08.31. 16:07
A mai magyar kulturális élet színe-java kiutazik Kínába a 2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig tartó Magyar Kulturális Évadra, a Szabadság, szerelem!-re.

2007. szeptember 2-án kezdődik a "Szabadság, szerelem!" elnevezésű Magyar Kulturális Évad Kínában. A 2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig tartó rendezvénysorozatonn több száz magyar művész és program képviseli Magyarország kulturális értékeit. Az eseménysorozatot Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök nyitja meg, aki hivatalos látogatáson a Kínai Népköztársaságban tartózkodik szeptember 1-5-ig.

2007 őszén mintegy kétszáz magyar művész utazik Pekingbe és Sanghajba 30 eseményre, több mint 60 előadással, 2008-ban pedig több mint száz művész látogat el Hongkongba és Sencsenbe, hogy képviselje a magyar kultúrát. 2007 novemberében Magyarország lesz a díszvendége a Sanghaji Nemzetközi Fesztiválnak, ezt Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg. A Hongkongba tervezett programok egy részére a 2008 február-márciusban megrendezendő Nemzetközi Művészeti Fesztivál keretében kerül sor. Az évad egy nagyszabású rendezvénnyel Shenzenben zárul majd 2008 áprilisában.

Mindenki, aki számít

A rendezvénysorozat részeként többek között kiállításokat, népzenei, dzsessz- és komolyzenei koncerteket, operett estet, irodalmi beszélgetéseket, gasztronómiai bemutatókat, színházi- és bábelőadásokat, magyar filmhetet, komolyzenei mesterkurzust valamint fordítói konferenciát rendeznek. Bemutatkozik Kínában Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre. Kocsis Zoltán a Sanghaji Operát vezényli. Fellép Sebestyén Márta, Markó Iván és Keveházi Gábor koreográfiáját kínai zenekar és kórus kíséri majd.

Bemutatkozik Spiró György, Tóth Krisztina, Krasznahorkai László. A magyar írókat kínai alkotótársaik kísérik a különböző városokban tartandó irodalmi szalonokra. Műsoron szerepel Schiff András, Szokolay Dongó Balázs, Palya Bea, Presser Gábor. Gálaműsorral lép fel a Budapesti Operettszínház, énekeseit és táncosait is kínai zenekar és kórus kíséri. A Budapest Bábszínház a János vitézt mutatja be. Sanghajban felavatják az évad címét is ihlető Petőfi Sándor mellszobrát. Fellép a Magyar Fesztivál Balett, a Magyar Nemzeti Balett, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Honvéd Férfikar és az Experidance tánccsoport is.

Magyarország részt vesz a pekingi és a sanghaji Oktatási Vásáron, Pekingben novemberben fordítói konferenciát rendeznek a Konfucius Intézet szervezésében, valamint roma festők mintegy 150 alkotásából nyílik kiállítás a Modern Művészeti Kiállítóteremben. Emellett mindkét városban Kodály Zoltán életművét bemutató kiállítás nyílik. Az együttműködés keretében jövőre a kínai kultúra mutatkozik be Magyarországon.

Kulturális évadok

Tíz évvel ezelőtt született meg a kulturális évadok gondolata és 2001 óta rendszeressé vált a kulturális diplomáciának ez a formája a különböző helyszíneken. A Kínában kezdődő rendezvénysorozat célja a magyar kultúra sokszínűségének megismertetése, illetve, hogy a magyar kultúra a kínai kulturális élet szerves részévé váljon. Célja továbbá a magyar és a kínai kulturális élet képviselői közötti szakmai kapcsolatrendszer kialakítása is. 2007 szeptembere és 2008 áprilisa között Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és Sencsenben zajlanak majd az események A magyar évad gazdasági, turisztikai és kulturális szempontból is bemutatja Magyarországot az ázsiai országban.