Interkontinentális komolyzenei kommunistázás

2003.01.16. 17:48
Fischer Iván a New York Timesban lekommunistázta Kocsis Zoltánt, a Szimfonikus Zenekarok Szövetsége közleményében a magyar zenekarok elveszejtőjének nevezte Fischert. Eddig döntetlen.
Fischer Ivánnak a New York Timesban tett kommunistázós kijelentései ellen tiltakozott közleményében a Szimfonikus Zenekarok Szövetsége és a Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete. A szervezetek a Budapesti Fesztiválzenekar vezető karnagyával készült intejú azon kijelentését kifogásolták, amely szerint zenekara kevesebb támogatást kap, "mint a kommunista rendszertől örökölt régi intézmények".

Fischer Iván az amerikai lapban azon vélekedésének is hangot adott, hogy "a Fesztivál Zenekar egy nonprofit alapítványhoz tartozik, ami Kelet-Európában ismeretlen dolog". A szervezetek szándékos csúsztatással vádolják Fischer Ivánt (F.I.), rámutatva arra, hogy "a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődje 1923-ban jött létre".

"Vajon ezért a kommunista rendszertől örökölt intézmények közé sorolható? - teszik fel a költői kérdést a közlemény megfogalmazói. - F.I. New Yorkban otromba módon kommunistázik egy olyan zenekar vezetőjeként, amely húsz éve aligha jöhetett volna létre az akkori - úgy emlékszünk - kommunista hatalom támogatása nélkül." A magyarországi nonprofit alapítványok tisztaságát megkérdőjelező kijelentésre válaszul pedig felhozzák, hogy Magyarországon "számos alapítványként működő zenekar létezik, úgy, mint a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Matáv Szimfonikus Zenekar."

Túl jó neki, azért vádaskodik

A komolyzenei szervezetek ugyanakkor - meglepő módon - Fischer túlságosan magas anyagi támogatottságával magyarázzák a karnagy kirohanásait. "F.I. kevesli a kapott támogatásokat, miért is ne tenné? Véleményünk szerint évek óta aránytalanul magas támogatásban részesül közpénzekből mind működési, mind projekttámogatási formákban azokhoz a zenekarokhoz képest, amelyek közel kétszer nagyobb állandó létszámmal, évi 12 hónapig foglalkoztatják muzsikusaikat."

"Így például ebben az évben is legalább 600 millió forint jut Fischer Iván zenekarának, amely - nem utolsó sorban e közpénzek jóvoltából - többszörös órabért fizet a többi első osztályú magyar muzsikusokat foglalkoztató zenekarhoz képest. Vajon ezt F.I. valaha is felelősen elemezte?"

A magyar zene elveszejtője

A közlemény végül a magyar zenekarok módszeres elveszejtőjének nevezi Fischert. "F.I. folyamatosan és módszeresen tör évek óta művésztársai vesztére a magyar zenekarok megszüntetését követelve, azok rossz hírét keltve. Azzal, hogy F.I. a versenytársak és produkcióik előzetes, távollétükben történő ócsárlására használta fel a New York Times nyilvánosságát, Magyarország jó hírnevét veszélyeztető kijelentést tett, ami véleményünk szerint csak a társadalom erkölcsileg legmélyebb szintjén képzelhető el!" - zárja nyilatkozatát a két komolyzenei szervezet.

Fischer Iván válaszol
A New Yorkban koncertező Fischer a Népszabadság megkeresésére megismételte állításait: "Nem szeretnék az engem ért kritika hangnemében válaszolni. Az idézett mondat arra utalt, hogy a Fesztiválzenekart végre megsegítette a magyar állam, s bár támogatásunk így is csak mintegy fele a Nemzeti Filharmonikusok támogatásának, a segítségért mégis nagyon hálásak vagyunk. A szubvenció aránytalanságának okairól igen gyakran kérdeznek külföldi újságírók. Egyébként a Fesztiválzenekar a rendszerváltás előtt egyetlen fillér állami támogatást sem kapott."