Mátyás és Bethlen követi a Hídembert

2001.05.30. 12:27
Valóban tervezés alatt áll a minisztériumban elhatározott két újabb, Mátyás királyról és Bethlenről szóló történelmi film - erősítették meg kérdésünkre a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtóirodájában a kormányfő szokásos szerdai interjújában elhangzottakat. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban szerda reggel azt nyilatkozta, hogy a 2003-ban bemutatandó - tervezés alatt álló - téma Mátyás királyról szólna, a 2004-es pedig "Bethlen miniszterelnök úrról és koráról kellene, hogy szóljon".
Szerda reggeli interjújában a miniszterelnök az édesapja érdekeltségét és a Dunaferr vezérkarának leváltását érintő kérdésekre adott válaszai mellett kitért az állami finanszírozású - hazai viszonylatok közt óriásköltségvetésűnek számító - történelmi filmekre is. A Hídember és a Bánk bán című történelmi filmek elkészítésének kormányzati támogatásával kapcsolatban a miniszterelnök hangsúlyozta: senkitől nem vettek el semmit, tehát a magyar filmszakma ebben az évben és a következő évben is ugyanannyi pénzből készíthet filmet, mint korábban, azaz az említett produkciók nem az ő rovásukra jöttek létre.

"A művészfilmek fontosak, de a nézőkkel is kellene foglalkozni"

A kormányfő ugyanakkor örömét fejezte ki a kulturális tárca döntése miatt, hogy a "millennium okán kigondolt nagyszabású filmekre" fordított összeget nem ugyanabban a rendszerben költik el, mint a többi magyar film elkészítésére szánt pénzt. Álláspontja szerint ugyanis a filmben a legfontosabb a néző, és kellenének olyan magyar filmek, amelyeket szeret a közönség. - Én nem tagadom, hogy a művészfilmek is fontosak, hiszen ezek egy sajátos kifejezésformának a termékei, azokra is kell pénzt áldozni. Áldoz is a magyar költségvetés, de néha a nézőkkel is kellene foglalkozni - jegyezte meg Orbán Viktor.

A miniszterelnök véleménye szerint a filmtámogatással kapcsolatos vita azért olyan heves, mert a kultusztárca döntése értelmében a jövőben minden évben lesz egy kormány által támogatott nagyjátékfilm. - A 2002-ben forgatandó és 2003-ban bemutatandó téma, amit szervez már tudomásom szerint a minisztérium, Mátyás királyról szólna, a 2004-es pedig a tervek szerint Bethlen miniszterelnök úrról és koráról kellene, hogy szóljon - jelentette ki a kormányfő.

"Mátyás királyra esett a választás"

A NKÖM sajtóosztályán megerősítették a kormányfő nyilatkozatát. Megtudtuk, hogy bár a konkrét részleteket (alkotók, költségvetés) még nem tisztázták, lényeges, hogy a több mint egymilliárdos állami pénzen forgatott Hídember és a 767 millió közforintból megvalósított Bánk bán operafilmhez hasonlóan "nagy formátumú" alkotások szülessenek. A tárca munkatársa elmondta, hogy a minisztérium saját hatáskörben döntött a két filmről és a történelmi személyekről. "Mátyás királyra esett a választás" - magyarázta a szóvivő. Bethlen Istvánt azért választották, mert élete több hazánkat érintő fontos történelmi eseményen is átível, politikai pályafutását pedig külön korszakként szokás említeni.

Filmtörvénytervezet
A folyamatos nyilatkozatháború mellett - nagy késéssel - folynak a filmtörvénytervezettel kapcsolatos szakmai egyeztetések is. A legutóbbi hétfői egyeztetés után június 18-án találkoznak legközelebb a tárca és a filmes szervezetek képviselői.