A Vegyépszer elnöke közbenjárt édesapja Kossuth-díjáért

2002.04.13. 08:10
Nagy Elek, a Vegyépszer elnöke tavaly év elején azzal a kéréssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy édesapját, Méhes György erdélyi írót tüntessék ki Kossuth-díjjal - állítja a Magyar Hírlap. Nagy Elek édesapja idén kapta meg a rangos kitüntetést.
"Miniszterelnök úr leveledet, melyben édesapád, írói nevén Méhes György Kossuth-díjra jelölésével kerested meg, köszönettel megkapta" - áll Nagy Andor, a miniszterelnök kabinetfőnöke 2001. február 9-ei keltezésű válaszában, amelyet a Magyar Hírlap szombati száma szerint Nagy Eleknek, a sztrádaépítésben közel 300 milliárdos állami megbízást kapott konzorcium egyik részvevőjének, a Vegyépszer elnökének címeztek.

Első körben elutasították

A szakmai körökben kevéssé ismert Méhes előző évben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. Erre a kitüntetésre hivatkozva utasította el a Vegyépszer elnökének kérését Orbán Viktor kabinetfőnöke, mondván, "miniszterelnök úr 1998 óta, amióta kormányon vagyunk, a Kossuth-díjjal, illetőleg bármely más állami elismeréssel kapcsolatban azt a szabályt követi, hogy azoknak, akik állami kitüntetésben részesültek a közelmúltban, a Kossuth- vagy Széchenyi-díjra történő felterjesztését nem támogatta. Mivel édesapád abban a megbecsülésben részesült, hogy 2000-ben állami kitüntetést kapott, azért őrá is vonatkozik ez az íratlan szabály" - áll a miniszterelnöki hivatali, koronás címeres levélben. Méhes György 2002-ben mégis megkapta a díjat.

Különleges kapcsolat?

Milyen különleges kapcsolat van a miniszterelnök és Nagy Elek, a Vegyépszer Rt. igazgatóságának elnöke között - erre vár választ Orbán Viktortól Keller László szocialista képviselő, aki szerint a különleges kapcsolat miatt áthágják az írott és íratlan szabályokat. Keller a napilapnak az Élet és Irodalom egyik cikkére hivatkozik. Ebben egy Erdélyből éppen visszaérkezett személy azt írja: "Méhes György friss Kossuth-díjának hírét, akik szerzőt és művét ismerik, elképedve fogadták". Méhes ugyanis közepes tehetségű író-iparos, akinek "életműve" a "létező szocializmus" negyven évében, annak szolgálatában, a szocreál jegyében jött létre - jó fizetségért.