Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Vegyépszer elnöke közbenjárt édesapja Kossuth-díjáért

2002.04.13. 08:10
Nagy Elek, a Vegyépszer elnöke tavaly év elején azzal a kéréssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy édesapját, Méhes György erdélyi írót tüntessék ki Kossuth-díjjal - állítja a Magyar Hírlap. Nagy Elek édesapja idén kapta meg a rangos kitüntetést.
"Miniszterelnök úr leveledet, melyben édesapád, írói nevén Méhes György Kossuth-díjra jelölésével kerested meg, köszönettel megkapta" - áll Nagy Andor, a miniszterelnök kabinetfőnöke 2001. február 9-ei keltezésű válaszában, amelyet a Magyar Hírlap szombati száma szerint Nagy Eleknek, a sztrádaépítésben közel 300 milliárdos állami megbízást kapott konzorcium egyik részvevőjének, a Vegyépszer elnökének címeztek.

Első körben elutasították

A szakmai körökben kevéssé ismert Méhes előző évben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. Erre a kitüntetésre hivatkozva utasította el a Vegyépszer elnökének kérését Orbán Viktor kabinetfőnöke, mondván, "miniszterelnök úr 1998 óta, amióta kormányon vagyunk, a Kossuth-díjjal, illetőleg bármely más állami elismeréssel kapcsolatban azt a szabályt követi, hogy azoknak, akik állami kitüntetésben részesültek a közelmúltban, a Kossuth- vagy Széchenyi-díjra történő felterjesztését nem támogatta. Mivel édesapád abban a megbecsülésben részesült, hogy 2000-ben állami kitüntetést kapott, azért őrá is vonatkozik ez az íratlan szabály" - áll a miniszterelnöki hivatali, koronás címeres levélben. Méhes György 2002-ben mégis megkapta a díjat.

Különleges kapcsolat?

Milyen különleges kapcsolat van a miniszterelnök és Nagy Elek, a Vegyépszer Rt. igazgatóságának elnöke között - erre vár választ Orbán Viktortól Keller László szocialista képviselő, aki szerint a különleges kapcsolat miatt áthágják az írott és íratlan szabályokat. Keller a napilapnak az Élet és Irodalom egyik cikkére hivatkozik. Ebben egy Erdélyből éppen visszaérkezett személy azt írja: "Méhes György friss Kossuth-díjának hírét, akik szerzőt és művét ismerik, elképedve fogadták". Méhes ugyanis közepes tehetségű író-iparos, akinek "életműve" a "létező szocializmus" negyven évében, annak szolgálatában, a szocreál jegyében jött létre - jó fizetségért.