A melegek ellen uszított Usztics Mátyás?

2003.07.15. 16:47
A HírTv-ben betegnek, torznak, és buzeránsnak nevezte Usztics Mátyás színművész a melegeket. Magánszemélyek uszítás vádjával feljelentést tettek ellene.
Több emberi jogi és meleg érdekvédelmi szervezet sajtónyilatkozatban tiltakozott a Hír Tv Terítéken című műsorában elhangzottak miatt.

A nyilatkozatot aláíró szervezetek, többek közt a Háttér Társaság a Melegekért, a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság, és a Labrisz Leszbikus Egyesület véleménye szerint a Pörzse Sándor vezette műsorban, a tolerancia fogalmának megvitatása ürügyén a résztvevők - főleg Usztics Mátyás színművész- éles kirohanást intéztek a meleg és leszbikus kisebbség tagjai ellen.

„Ez természetellenes!"

A 2003. július 13-án reggel 9-kor kezdődő műsorban Usztics Mátyás színművész, Nemeskéri Balázs jogász, és Török Csaba katolikus lelkész beszélgettek a Meleg és Leszbikus Fesztivál kapcsán a homoszexualitásról. A műsorban Usztics többek közt az alábbi megjegyzéseket tette a melegekkel kapcsolatban:

"Az, hogy egy mai televízióban ekkora nyilvánosságot kaphat az például, hogy fölvonulnak ferdehajlamú - ez így jó? - betegek, torzak, s ez meglehetős visszhangot kap, az azonban letagadtatik, hogy Békés és Csongrád-megyében öngyilkosok lettek a sertéstenyésztők közül néhányan, mert kilátástalannak látják a helyzetüket..."

„Mert nyilván azért volt rendőri biztosítás, mert ezek a tolakodó, betegségükkel, torzságukkal kérkedő embereket meg kellett védeni. Hogy ez a betegség kezelhető, erre számos példa akad és van ennek irodalma is... mert, hogy ez egy betegség, mert nem természetes, hanem természetellenes."

„Neki kell tisztelnie ezt a hazát, aki őt befogadta, mert különben nem kellene semmiféle útlevél-problémával megküzdenie, összeszedi magát, ha nem érzi jól, és elmegy innen, és meghagyja itt a tisztességes többséget, aki ezt a hazát több ezer éve eltartja."

"Ez a buzerancia, homoszexualitás, nevezzük bárminek, ez megvolt az ókortól kezdve - látensen, vagy kevésbé, de végigkísérte az emberiséget, mert hát mindig is voltak selejtes dolgok. De az egy úri passzió volt ennek a gyakorlása, vagy ennek a véghezvitele, most már meg üzlet, s a sajtó ebben élen jár, hogy ezeknek a történéseknek helyt adjon..."

"...amikor házasságnak nevezik a torz kapcsolatokat... (...) Hát hogyan lehet két férfi idézőjelbe tett házasságából gyerek? Hát úgy, hogy fogadnak maguknak örökbe. De, hogy abból nem lesz ép testű, ép lelkületű, hanem valami pondró nő föl abból, az egészen bizonyos. Na most, ezt szentesíteni, az aljasság."

Beszéljük meg!

A Borókai Gábor, a Hír Tv vezérigazgatója az MTI-nek hétfőn este azt nyilatkozta, hogy arra kérte kollégáit, hívják meg az aláíró szervezetek vezetőit, képviselőit keddre egy műsorba, hogy ott fejthessék ki álláspontjukat. A szervezetek elfogadták a meghívást, így kedd este fél hattól Farkas Lilla a Meleg Jogsegélyszolgálat ügyvédje, Sándor Bertalan az Öt Kenyér Keresztén Közösség képviselője, és Ferenczi István a Zöld Fiatalok Egyesület tagja beszélget a kialakult helyzetről Hortobágyi Zoltánnal.

Az Index információi szerint magánszemélyek uszítás vádjával feljelentést tettek Usztics Mátyás ellen a rendőrségen, emellett több bejelentés érkezett az ORTT Panaszbizottságához, illetve a kisebbségekért felelős országgyűlési biztos irodájába is. Információink szerint a Hír televízióval partneri viszonyban álló BBC-nél is bepanaszolták a csatornát, amely a levélírók véleménye szerint sorozatosan pejoratív jelzőkkel illeti a kisebbségeket, illetve alkotmánysértő módon lép fel azokkal szemben.

Az Index megkeresésére Pörzse Sándor a Terítéken műsorvezető-szerkesztője elmondta, ugyan tudta, hogy Usztics Mátyás néhány megjegyzése sérthetett egyeseket, többször figyelmeztette is a beszélgetés alatt a színművészt, de mégsem utasíthatott rendre egy nála idősebb embert. Véleménye szerint a Hírt Tv csak teret biztosít ahhoz, hogy mindenki elmondhassa a saját véleményét, így Usztics mellett természetesen a meleg szervezetek is szót kapnak a televízióban.

Megbeszélték

A műsorban a melegszervezetek képviselői elmondták, hogy véleményük szerint a Terítéken műsorvezetője, Pörzse Sándor is felelős a kialakult helyzetért, hiszen már a vendég megválasztásánál sejthette, hogy éles lesz a beszélgetés hangneme, emellett több kérdésével is bátorította Usztics Mátyást. Így többek elhangzott:

"Ez a tolerancia oda vezetett az anglikán egyháznál (...), hogy egy anglikán pap átoperáltatta magát hölggyé, és akkor most pedig készül férjhez menni, vagy hogy van ez?" illetve, hogy

"Nézzük meg például Terry Black-et (...), aki csak attól sztár, hogy úgy viselkedik, mintha hölgy lenne..."

A melegszerveztek képviselői emellett hangsúlyozták, hogy véleményük szerint a műsorba meghívott másik két vendég, Nemeskéri Balázs és Török Csaba megpróbált bizonyos keretek közt maradni, de az adott szituációban így is tettek kifogásolható kijelentéseket.

Hortobágyi Zoltán ezek után elmondta, hogy szerinte a véleményformálás szabad, de az udvariasság és a jó ízlés határait nem szabad átlépni. A műsor végén pedig saját nevében sajnálatát fejezte ki, amiatt hogy a vasárnap elhangzottak sértették egyes emberek érzéseit.