'Nem akarunk a televízió sorsára jutni'

2001.04.04. 17:57
'Fél év óta gyakorlatilag áll a hazai filmgyártás, miközben a kormányzat létrehozott egy párhuzamos, csúcsprodukciókra szakosodott filmipart' - nyilatkozta Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr a Magyar Filmművészek Szövetségének (MFSZ) szerdai sajtótájékoztatóján, melyen a szervezet tagjai a múlt heti kormányzattal folytatott egyeztető tárgyalásokról számoltak be. A tájékoztatóból kiderült, hogy a kulturális tárca a szakmai szervezetek írásos bírálatai nyomására lemondott a filmközpont létrehozásától és a kormányzat által javasolt filmtörvény benyújtásáról, illetve ennek előkészítését szakmai bizottságokra bízza. Ugyanakkor a filmművész szövetség által kért másfélmilliárdos rendkívüli segélyt a tárca nem fizeti ki, amíg nem jön létre egy hatékonyabb finanszírozási rendszer.
Szomjas György, a Filmművész Szövetség főtitkára elmondta, hogy a kulturális tárca a tíz felkért szakmai szervezet írásos bírálatának hatására lemondott a tervezett filmtörvény beterjesztéséről és az új Filmközpont létrehozásáról. A tárgyaló felek közösen döntöttek egy hatfős szakmai bizottság (2 forgalmazó, 2 producer, 2 rendező) felállításáról is, melynek tagjai a minisztérium részéről kijelölt koordinációs képviselővel tárgyalnak a továbbiakban.

Szomjas szerint az új filmtörvény előkészítése könnyen megoldható az egymást kiegészítő szakmai bírálatok összedolgozásával, hiszen azok - mivel részfeladatokra koncentrálnak - kiegészítik egymást. (Mint arról korábban beszámoltunk a MFSZ mellett többek között a Filmforgalmazók Egyesülete, a Mozisok Országos Szervezete, a Reklámfilmgyártók Egyesülete és a MFSZ-ből kivált alkotókat tömörítő Magyar Rendezők Céhe is eljutatta a tárcának írásos javaslatát a filmfinanszírozásról.)

Fél éve nem forog film

Grunwalsky Ferenc nehezményezte, hogy Várhegyi Attila, a kulturális minisztérium államtitkára által korábban megígért többmilliárdos többlettámogatásból az eredménytelen tárgyalások után "egy vas sem maradt". Hozzátette, hogy a január óta gyakorlatilag áll a filmgyártás, így legkorábban csak a héten kiírt mozgókép alapítványi pályázatok elbírálása után, azaz júniusban kaphatnak pénzt az állami pályázaton nyert filmesek.

A játékfilmekre kiírt 400 millió forint értéke ma már a tíz éve megállapított összeg egynegyedét éri - közölte Salamon András rendező, a Szövetség tagja. A rendezők szerint ebből az összegből csupán a félkész filmeket lehetne befejezni, új egyestés játékfilmre gyakorlatilag alig marad keret. Salamon hozzátette: 'A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált a következő filmszemle sorsa is. El kellene végre döntenie az Országgyűlésnek, kell-e magyar film.'