Újjáépítik Mikes Kelemen rodóstói házát?

2003.09.24. 10:06
Újjáépítenék Rákóczi apródjának törökországi házat, és ha már kész, elvinnének oda minden magyar középiskolást. Mindez négymilliárdba kerülne az államnak.
Mikes Kelemen 1718-ban épült rodostói háza hamarosan újjáépülhet - mondta a Bács-Kiskun megyei önkormányzat alelnöke.

"II. Rákóczi Ferenc apródja, a fejedelem törökországi bujdosásának éveiről levelekben beszámoló történetíró lakóhelyének rekonstrukciója két nemzet, több önkormányzat, továbbá civil szervezetek, intézmények széles körű összefogásával valósul meg" - mondta Alföldi Albert. A kezdeményezés a Bács megyei önkormányzattól indult - tette hozzá.

Ismertetése szerint a házat eredeti állapotában építik újjá, olyan multikulturális centrum lesz, amely a két nemzet közös történelmének bemutatását is szolgálja, de egyben magyar emlékhely, Mikes Kelemen emlékháza lesz.

"Első lépésként a jelenleg üres telket a magyar állam tulajdonba veszi. Az ingatlan vásárlásához előreláthatóan 20 ezer dollár szükséges, az összeg kifizetésére a Miniszterelnöki Hivatal Kisebbségi Államtitkársága már konkrét ígéretet tett" - mondta Alföldi Albert.

Beszámolt arról, hogy a ház terveit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal restaurátorai - török kollégáikkal konzultálva - díjmentesen készítik el.

Minden diák Törökországba megy?

"Mikes Kelemen szülőhelye, Zágon az épület faanyagát és az ácsmunkát adományozza a ház építéséhez, az egyéb költségek finanszírozására, a további munkák elvégzésére a kecskeméti székhelyű Európa Jövője Egyesület mozgósítja a civil szervezeteket" - mondta a megyei alelnök.

A Mikes-ház újjáépítését először felvető megyei alelnök, Alföldi Albert elmondta: a megbeszélés résztvevői egyöntetűen támogatták a nemes célt, s ennek kapcsán - várhatóan januárban - együttműködési megállapodást írnak alá.

"Medgyessy Péter miniszterelnöknek a Bács megyei önkormányzat vezetői a közelmúltban benyújtottak egy programtervezetet, miszerint költségvetési támogatást kellene nyújtani ahhoz, hogy a következő években minden középiskolás diák osztálykirándulásokon végigjárhassa a határon inneni és túli magyar emlékhelyeket, köztük a Mikes-házat" - mondta Alföldi Albert.

Számításaik szerint javaslatuk maximum négymilliárd forintos kiadást jelentene a költségvetés számára. A kormányfőnek küldött programjavaslatra támogatólag reagált Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere - közölte Alföldi Albert.

A kuruc bujdosó

Mikes Kelemen, a XVIII. századi magyar prózairodalom legnagyobb alakja székely nemesi családból származott. 1707-ben lett II. Rákóczi Ferenc apródja, s attól kezdve élete elválaszthatatlan volt a fejedelemtől.

Részt vett a szabadságharcban, majd a bukás után Rákóczival együtt vállalta a száműzetést. Franciaországban megtanulta a nyelvet, majd a szultán hívására 1717-ben Törökországba mentek. Mint Rákóczi apródja, majd kamarása négy évtizeden át volt szemtanúja az emigráció életének. Erről adott képet Rodostóból írt

"Törökországi levelek" című, fiktív személyhez címzett - "Édes néném" - levélgyűjteményében, amelyet francia irodalmi példára valószínűleg 1735 után írt.

Miután a kuruc bujdosók sorra elhaltak mellőle, 1758-ban ő lett a magyar kolónia vezetője. Utolsó levelének keltezése után még három évet élt, 1761-ben pestisben hunyt el. A levélgyűjteményt először 1794-ben adták ki Szombathelyen.