Parlamenti képviselő lenne az ausztrál rocksztár

2004.06.10. 15:21
Az ausztrál Munkáspárt bejelentette, hogy színeiben indul a Midnight Oil együttes egykori frontembere a közelgő választásokon. Peter Garrettől azt várják, hogy jelentős számban vonzza a környezetvédő és fiatal szavazókat az ellenzéki párt irányába.
A hórihorgas, villanykörtefejű, megkínzott hangon amerikaellenes dalokat nyekergő 51 esztendős énekest a Munkáspárt ifjú és energikus vezetője, a pártját fél éves irányítása alatt felhozó Mark Latham kérte fel a jelöltnek a várhatóan októberben megrendezendő választáson.

"A politika nem tökéletes játék ... mégis ez a legjobb játék, ha jobbá akarjuk tenni az országot" - nyilatkozott vállalkozásáról Garrett, aki két évtized közös zenélés után, 2002-ben hagyta ott a Midnight Oilt.

Szenvedélyt, meggyőződést és energiát állít ügyünk mellé, ami nagyon fontos - kommentálta a beléptetést Latham, aki a népszerű előadó választási körzetében tartott sajtótájékoztatóján közölte: meglepődne ha Garrettből nem lenne miniszter egy munkáspárti kormányban.

A nemzetközi hírügynökségek szerint egyébként a Latham bejelentésére a párt belső ellenzékén örjöngés lett úrrá.

Peter Garrett
Bocsánat, ég az ágy, katonákat vissza
Peter Garrett és a Midnight Oil

Nincs bocsánat

Peter Garrett legutóbb 1984-ben indult az ausztrál választásokon a Nukláris Leszerelés Párttal - akkor nem sokon múlt kiesése. Együttese a Midnight Oil is aktívan politizál szerzeményeiben. 'Beds Are Burning' című világslágerüket, amelyben az ausztrál bennszülöttek ellen elkövetett történelmi igazságtalanságok jóvátételét követelik, a sydney-i olimpián is előadták.

A lakosság mintegy két százalékát kitevő aboriginálok körében magasabb a munkanélküliség illetve az alkohol és drogfogyasztás, általában a fehéreknél húsz évvel rövidebb életre számíthatnak.

Howard kormánya megtagadta a bocsánatkérést a bennszülöttektől. A Munkáspárt azonban jelezte, amennyiben hatalomra kerülnek olyan bocsánatot kérnek, amilyen még nem volt.

Nem szokott szavazni?

A bal-közép Munkáspárt a közvéleménykutatások népszerűségi adatai szerint fej-fej mellett áll a John Howard kormányfő révén nyolc éve hatalmon lévő konzervatív oldallal.

Az elmondása szerint élete küzdelmére készülő Howard Garrett indulásának hírére a zenész keményvonalas zöld nézeteit támadta. "Önnek nem jó az extrém zöld álláspont, mert az extrém zöld álláspont befektetés- és munkahely-ellenes. Nem sokra megyünk az érintetlen természeti környzettel ha csődbe megy az ország" - fogalmazott Howard.

A konzervatívok továbbá azzal vádolták a sydney-i bársonyszékre pályázó Garrettet, hogy el sem ment szavazni az elmúlt három választáson. Az énekes sietve cáfolta a rosszhiszemű híresztelést.

Az ausztrál Munkáspárt szemben a konzervatívokkal csatlakozna a széndioxid-kibocsátást korlátozni kívánó Kyotói egyezményhez és karácsonyra visszahívná az általuk ellenzett iraki háborúban részt vevő 850 ausztrál katonát.