Magyar írókat hallgatott le a román titkosszolgálat

2008.10.21. 14:01
A Bihar Megyei könyvtár eltávolított főigazgatóját, Traian Stefet azzal vádolják, hogy az általa szervezett irodalmi estek Románia ellenes beszédek táptalajául szolgáltak. A többek között magyar írók által is látogatott rendezvényen elhangzottakat irredentának minősítették a román és nagyváradi sajtóorgánumok - állítja Stef. Értelmiségi körök felháborodásuknak nyílt levélben adtak hangot, és úgy vélik: a Ceausescu-éra népnemzeti beidegződései tértek vissza a román kultúrpolitikába.

Eltávolították a Bihar Megyei könyvtár igazgatói székéből azt a Traian Stefet, aki a román-magyar kulturális kapcsolatok megerősítésének legaktívabb szorgalmazója volt az utóbbi években. Ő indította útjára a Nagyváradon immár a harmadik évadját idén megkezdő Törzsasztal elnevezésű irodalmi rendezvényt, aminek keretében magyar írókat láttak vendégül. Az esteken többek között fellépett már Závada Pál és Esterházy Péter is. A szervezők elmondása szerint, mindig szép számmal jöttek érdeklődők, és a politikai irányultságtól függetlenül, a román lapokban korrekt, fényképes beszámoló jelent meg a rendezvényről. Az estek semmi másról nem szóltak, mint az irodalomról és a két ország közötti nyelvi dialógus elmélyítéséről.

A román titkosszolgálatok azonban állítólag nem így gondolták. A román bulvársajtó megszellőztette, hogy a "szeku" (a román titkosszolgálat) egyik utódszerve már jó ideje lehallgatja az irodalmi esteket, és a hangfelvételek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a szervező Stef, és a meghívott írók estjeiken Románia ellenes magatartást tanúsítottak.

Az biztos, hogy Stefet eltávolították a Bihar Megyei Könyvtár főigazgatói székéből, és azóta is folyamatos meghurcolásnak van kitéve a román sajtóban. Az eltávolítás ürügyeként a megyei elöljáró az intézményben folytatott vizsgálatra hivatkozott, amely szerint Stef igazgatósága alatt több szabálytalanság is történt a tékában. Elsősorban azt nehezményezte, hogy júliusban az igazgató a megyei tanács jóváhagyása nélkül módosította a könyvtár költségvetését, hogy egy küldöttség franciaországi útjának költségeit fedezhesse.A lapátra tett főigazgató 2007-ben Erdélyben az év írója címet is elnyerte, és neki köszönheti az utóbbi évek román irodalma, hogy magyar, cseh és szlovák nyelven is megjelentek honfitársainak művei. A találkozók szervezésével is a két ország közötti kapcsolatokat kívánta erősíteni, és írói munkásságában is mindig a kohézió erősítése volt a célja Magyarország és Románia között. A lemondás hírére Stef helyettese Tavaszi Hajnal is távozott posztjáról, mint mondta, az emberi összetartás miatt.

A botrányos, és a sokak szerint a hatalom Ceausescu-érát idéző fellépése, többeket tiltakozásra késztetett. Román, magyar és külföldön élő értelmiségiek, írók nyílt levélben fejezték ki tiltakozásukat a történtekkel kapcsolatban. A román és a magyar miniszterelnöknek címzett levelükben, arra kérik a két kormányfőt, tisztázzák ezt a felettébb kényes, és a román jogállami normákat megkérdőjelező esetet, és tegyék újra tisztává Stef nevét. A helyzet csak még kínosabbá vált azáltal, hogy a Törzsasztal rendezvényein elhangzottakat irredentizmusként könyvelte el a román sajtó egy része, ami az aláírók és Stef szerint is jóval túllép minden megengedett határt ("meghaladja a szélsőséges nacionalizmust").A felháborodott tiltakozók az Európa- és demokrácia ellenes média tevékenykedésének számlájára írják az egész lejárató kampányt, és az ő nyakukba varrják Stef meghurcolását is. A román hatóságok és a demokratikus politikai elit pedig a jelek szerint szó nélkül tűri a mocskolódást.

A levél írói az október 21.-ei magyar-román 4. kormányülés apropóját szeretnék felhasználni céljuk elérésére, és remélik, hogy szóba kerüljön ez a kényes kérdés a két miniszterelnök között.