Elveszítheti társulatát a Nemzeti

2007.03.02. 15:31
Abszurd ötletnek tartja Jordán Tamás azt az ötletet, hogy a Nemzeti Színháznak és a Pesti Magyar Színháznak össze kell olvadnia. Elkezdődtek a tárgyalások az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Színáz igazgatója között.

"Abszurd ötletnek tartom, és a lehetőségek közül kizárnám, hogy a Nemzeti Színház befogadó színház legyen" - mondta az Indexnek Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója. A Magyar Hírlap héten megjelent cikke szerint ugyanis felmerült a Nemzeti Színház visszaköltöztetése a Hevesi Sándor térre.

"A visszaköltözés szónak nincs értelme, hiszen a színészek nem a Hevesi Sándor térről jöttek át - mondta erről Jordán, majd hozzátette: "Elég bizarnak tűnik a helyzet, hiszen jelenleg a Nemzetiben negyvennyolc színész van, a Pesti Magyar Színházban is van harminc-negyven. Ekkora társulat kezelhetetlen lenne, ezért sokakat el kellene küldeni."

Hiller István, oktatási és kulturális miniszter júliusban tette közzé a kulturális intézmények átszervezéséről szóló, Kulturális modernizáció fő irányai című szövegét, amiben leírta, a tárca fenntartásában csak egy reprezentáns intézmény maradhat. A szöveg konkrétan megemlíti, hogy a Nemzeti Színházat és a Pesti Magyar Színházat költségvetési intézményi formában vonnák össze, ami ráadásul a Hevesi Sándor téren, a régi Nemzeti Színház helyén működne, míg a Lánymányosi hídnál lévő épület befogadó színházként működne, állandó társulat nélkül.

Jordán elképzelhetetlennek tartja, hogy befogadó színház legyen a Nemzeti, vagy hogy összevonják a Pesti Magyar Színházzal. A rendező elmondta: "Schneider Márta államtitkárral tárgyaltam arról, megoldható-e a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház összevonása. A következő hetekben ennek pontos kidolgozását kell elvégezni.

"Az én feltételezésem szerint a tárca szeretné meghatározni, milyen nemzeti intézményt felügyeljen a továbbiakban - magyarázta a minisztérium döntését Jordán. - A kiszemelt intézmény kiemeltséget és védettséget kap. Az Oktatási Minisztérium a struktúraváltáson és a színházi törvényen dolgozik, és ez az egyik felmerült variáció". És milyen variációk vannak még? "Más lehetőséget nem ismertettek. Azt kell kiderítenünk, ez az út járható-e."

A Nemzeti Színház ez évi költségvetése 160 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi. A főigazgató kiemelte, hogy a felügyelő bizottsággal készített üzleti terv minden sorában érvényesül a csökkentés, de van, amihez nem lehet hozzányúlni, az épület üzemeltetési költségei csak nőnek. Emiatt a Nemzeti Színházban egy nagyszínházi és egy stúdió produkcióval kevesebb lesz a jövő évadban.

A találkozón beszéltek a nemzet színészeinek díjazásáról, ami 180 millió forint, mert évek óta nem találnak erre megoldást, ezért szeretnék, ha kikerülne a Nemzeti Színház költségvetéséből.

A Pesti Magyar Színházat is többször hívtuk, de Iglódy István, a színház igazgatója a társulat próbáján van, az ügyvezető igazgató, Téri Tibor megkeresésünkre pedig csak a következőt mondta: "Valamiről szó van, de nem tudni, pontosan miről. Nincs miről nyilatkozni azon kívül, hogy van egy ilyen szándék."

Az Oktatási Minisztériumnak is szerettük volna feltenni kérdéseinket, de csak egy közleményt juttattak el hozzánk: "Az előkészítés alatt álló színházi törvény alapfeltétele egy átfogó szakmai koncepció kidolgozása. Ehhez minden érintettnek: fenntartóknak, szakmai és érdekvédelmi szervezeteknek át kell tekinteni a felelősségi körükbe tartozó valamennyi színházzal kapcsolatos kérdést, köztük kiemelten a színházi struktúra problémakörét. Nem kivétel ez alól az Oktatási és Kulturális Minisztérium sem, hiszen az Operaházzal együtt öt színház működik a közvetlen felügyelete alatt. "