Az új Nemzeti első évadjára 2,3 milliárd forintot kap

2001.12.27. 20:54
2,3 milliárd forintból gazdálkodhat a március 15-én megnyíló Nemzeti Színház 2002-ben. A tervek szerint a jövő év végén készítenek számvetést arról, hogy ez az összeg éppen elegendő a működésre, netán kevés, vagy esetleg sok.
A jövő évben 2,3 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a Nemzeti Színház Részvénytársaság; az Rt. büdzséjéről a napokban született döntés, az összeget az állam a költségvetési tartalékkeretből állja - tudta meg Márton Évától, az Rt. főtitkárától csütörtökön az MTI.

Mindent fedez

Ismertetése szerint ez az összeg a teljes évre szól, minden kiadást, ami egy színház működtetéséhez szükséges ebből kell fedezni. Márton Éva elmondta, hogy a kormányzat azt a költségvetést hagyta jóvá, amit az Rt. kért, illetve javasolt. A főváros IX. kerületében, a volt expo-telken március 15-én megnyíló Nemzeti Színház rezsiköltségein túl a jóváhagyott költségvetés fedezi az intézmény fenntartásához szükséges forrást és a teátrum dolgozóinak bérét.

A nemzet színészei is a színháztól kapják az apanázst

A 2,3 milliárd forintból állják a Nemzet Színésze kitüntető címmel járó havi juttatás összegét, valamint a színházi bemutatók színreviteléhez szükséges költségeket is - sorolta. Márton Éva a nyitó előadás, Az ember tragédiája című Madách-dráma színre állításának költségeiről egyelőre nem tudott nyilatkozni, mint szavaiból kiderült: a darab büdzséjénak "tervezése folyamatban van".

Sok, vagy kevés a 2,3 milliárd?

A főtitkár jelezte azt is, hogy a részvénytársaság jövő évi gazdálkodását 2002. végén átvizsgálják azért is, hogy kiderüljön: elegendő-e ekkora összeg a teátrum működtetéséhez, több kell, vagy esetleg kevesebből is megoldható. A Tragédia díszbemutatóját követően a közönség két Shakespeare-drámát is láthat majd: Schwajda György rendezésében a Vihart (március 23-án), Anatolij Vasziljev irányításával pedig a Lear királyt (novemberben) női változatban.

Az orosz rendező saját társulatával már a Budapesti Tavaszi Fesztiválon bemutatkozik a magyar közönség előtt a Requiemmel, s e darabot háromszor játsszák majd a Nemzetiben. Ősszel a francia Ariane Mnouchkin és társulata vendégszerepel, majd a japán Tadasi Suzuki, illetve októberben a norvég Kai Johnsen rendez a Nemzetiben. A Duna-parti teátrumban jövő ősszel mutatkozik be Vidnyánszky Attila a Bánk bán rendezésével, illetve megnyílik a színház stúdiója, ahol az első előadás Bartis Attila egyik új, a Nemzeti Színház számára írott műve lesz, amelyet Garas Dezső rendez. A stúdiószínház második bemutatóját Mohácsi János viszi színre, aki még nem döntött a darabról.