Nem átlátható az NKA működése

2005.10.24. 15:29
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a Nemzeti Kulturális Alapprogram 85-90 százalékban sikeresen osztotta el a támogatásokat, de nem kellő hatékonysággal és nem átlátható módon működik. A jelentés említi, hogy a kulturális minisztérium felügyelete alá tartozó intézmények programjai kiemelten részesültek a miniszteri keretből, ami a program kulturális egyenjogúsági alapelvével ellentétes.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) eredményesen, de nem kellő hatékonysággal és nem átlátható módon működik, tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) MTI-hez hétfőn eljutatott jelentésének összefoglalója. Az NKA pénzeszközei eredményesen hasznosultak. Az ellenőrzés által kialakított szakmai mutatók értékelése, és a szakmai kritikák, vélemények alapján a támogatások 85-90 százaléka sikeres volt. A terveknek nem megfelelő hasznosulás - eladatlan példányok, értékesítési problémák - főként a kulturális folyóiratoknál, filmfogalmazásban, könyvek, zenei CD-k terjesztésében jelentkezett, olvasható a jelentésben.

Elaprózott rendszer

A számvevőszék szerint megoldatlan a támogatással létrejött magánalkotások további hasznosítása. A támogatási döntéseknél a több nyertes pályázó - alacsonyabb támogatási összeg elve érvényesült. "Ez egyben elaprózott, nem kellően koncentrált támogatási rendszert jelent, melyben visszatükröződik a kulturális finanszírozási stratégia hiánya és az állami, önkormányzati kulturális intézmények alapfeladatainak nem teljes körű finanszírozása" - mutatott rá az ÁSZ dokumentuma.

Mint olvasható, a támogatási rendszer hatékonyságát gyengíti, hogy a pályázati kiírások, a döntések és a támogatásértékelések nem tartalmaznak teljesítménykövetelményeket.

Miniszteri keret

Az alapprogram kulturális egyenjogúsági alapelvével ellentétes, hogy a kulturális minisztérium felügyelete alá tartozó intézmények programjai kiemelten részesültek a miniszteri keretből, és emellett a szakmai kollégiumoktól is kaptak támogatást.

"Az előbbi alapelvet sérti még az a tény, hogy 2005. I. félévében - az összeférhetetlenségi szabályok betartása mellett - a kollégiumi vezetők és tagok által képviselt szervezetektől benyújtott pályázatoknak átlagosan 82 százaléka kapott támogatást, míg a beérkezett pályázatoknak átlagosan 50 százalékát támogatta az NKA" - áll a jelentésben.

Az ÁSZ javasolja a kulturális miniszternek a miniszteri keret felhasználási céljainak és szerepének újragondolását és a pályázati lehetőségek átfedéseinek megszüntetését. Mint írták, "indítványoztuk a költségvetési szervezetek NKA támogatásának újraszabályozását, a döntéshozatali összeférhetetlenség szabályozásának szigorítását, valamint intézkedést az NKA Bizottság irányában az eredményközpontú támogatásértékelés kimunkálására".

Az ÁSZ az alapprogram tevékenységének 1999 és 2004 közötti időszakát, illetve 2005 első félévét vizsgálta.