NKA: a szépirodalmi kollégium elnöke cáfolja, hogy túlköltekeztek

2005.11.17. 17:19
Eladósítottuk a szépirodalmi szakkollégiumot, határozott szándék van azonban a szanálásra, mondta az NKA-s Harsányi.
Cáfolta a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) Szépirodalmi Szakmai Kollégiumának elnöke csütörtökön azt a feltevést, miszerint szervezetük túlköltekezett volna.

Amikor a kuratórium januárban elkezdte a munkát, az éves keretből az előző kuratórium döntései nyomán már csak kétharmadnyi maradt - mondta Vámos Miklós író a budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy ebből adódóan mindössze 120 millió forint állt volna rendelkezésre folyóirat-támogatásra, ezt azonban az NKA Bizottságának döntése alapján jövő évi keretükből az idei forrás 35 százalékával kiegészíthetik; ez összesen 184 millió forintot jelent.

Lapok szűnhetnek meg

Vámos Miklós a kollégium tagjaival egybehangzóan kifogásolta a folyóirat-támogatásra november 11-ei beérkezési határidővel kiírt pályázat egyik rendelkezését és az NKA Bizottságának az irányú határozatát, hogy támogatás esetén a kért összeg 80 százalékánál nem szavazható meg kevesebb.

Szóvá tette, hogy utólag értesültek a kiírás szövegéről, és az NKA Bizottságának döntéseivel szemben semmiféle lehetőségük nincs. A kollégium tagjai és a terület képviselői attól tartanak: a 80 százalékos rendelkezés lapok megszűnéséhez vezethet.

Lapok nem szűnhetnek meg

A sajtótájékoztatóra meghívott Harsányi László, az NKA Bizottságának elnöke szerint ugyanakkor a "80 százalékos szabály" a biztonságos megjelenést garantálja számos folyóirat számára.

Elmondta, hogy a bizottság egységes folyóirat-támogatási rendszert dolgozott ki, amelyet a 16-ból 15 kollégium elfogadott; a bizottság nem kíván változtatni a már közzé tett kiíráson.

A pénzügyi keret kapcsán közölte, hogy az NKA 2003-ban előfinanszírozási rendszer mellett döntött, ám 2004-ben csaknem egymilliárdos volt a különbség a kulturális járulékokból tervezett és befolyt összeg között. Ekkor határoztak úgy, hogy a következő évi források egy része elkölthető.

"Valóban eladósítottuk" a szépirodalmi szakkollégiumot, határozott szándék van azonban a szanálásra - hangsúlyozta az NKA elnöke, hozzátéve: a 2006-os bevételből a kollégium már "normál menetben" tudja a következő évet finanszírozni.

Mint mondta, a támogatási keret a tervek szerint 2006-ban is 400 millió forint fölött lesz, emellett a bizottság kötelező tartalékából 30-40 millió forint illeti meg a kollégiumot.