Szorosabban együttműködik az NHH és az ORTT

2008.04.18. 16:12
Az Országos Rádió és Televízió Testület és a Nemzeti Hírközlési Hatóság együttműködése a jövőben a digitális átállás miatt szorosabb lesz, mint volt.

Az eddiginél szorosabb együttműködést alakít ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A két szervezet vezetője erről pénteken állapodott meg.

Majtényi László és Pataki Dániel megbeszélésén elhangzott: az ORTT-nek és az NHH-nak számos közös feladata van, melyek a televíziós és rádiós digitális átállás miatt egyre fontosabbá teszik a két intézmény szoros együttműködését.

A felek abban is megállapodtak, hogy legkésőbb júniusban együttműködési megállapodást írnak alá.

NHH és ORTT

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a gazdasági és közlekedési miniszter felügyelete alatt működő kormányhivatal, melynek feladata az elektronikus hírközlési, postai és informatikai szolgáltatások zavartalan, eredményes működésének és fejlődésének elősegítése. A hatóság a szolgáltatók és a felhasználók érdekeit egyaránt védi. Feladata a tisztességes, hatékony verseny kialakítása és fenntartása, valamint a szolgáltatók jogkövető magatartásának felügyelete.

Az ORTT ellátja a műsorszolgáltatási jogosultság és a műsorszolgáltatás céljára biztosított műholdas csatornák pályáztatásának és a pályázat elbírálásának feladatát. Ellátja a törvényben előírt felügyeleti és ellenőrzési feladatokat, műsorfigyelő és -elemző szolgálatot működtet. Rendszeresen ellenőrzi a vele kötött műsorszolgáltatási szerződések megtartását. Kezdeményezi a fogyasztóvédelemmel és a tisztességtelen piaci magatartás tilalmával kapcsolatos eljárásokat. Megállapítja a műsorelosztással, valamint a műholdas terjesztéssel történő műsorszolgáltatás díjának mértékét. A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megszegése miatti panaszok kivizsgálására panaszbizottságot működtet.