Felállt a kulturális főváros művészeti tanácsa

2008.02.15. 16:27
A hatfős testület feladata lesz a végleges kulturális stratégia és programterv kidolgozása.

Március 1-jén kezdi meg működését az a művészeti tanács, amely a november végén lemondott művészeti vezető munkáját venné át. A Hiller István kulturális miniszter és Tasnádi Péter polgármester által felkért szakemberek: Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok ügyvezető igazgatója; Koncz Erika, a Magyar Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese; Lauter Éva, a Balassi Bálint Intézet főigazgatója; Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, Giorgio Pressburger író, rendező, Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója.

A hatfős testület feladata lesz a végleges kulturális stratégia és programterv kidolgozása. A művészeti tanács által kidolgozott koncepciót április 30-ig kell benyújtaniuk véleményezésre Hiller Istvánnak és Tasnádi Péternek.

A kulturális minisztérium a szervezésen túl 300 millió forint támogatást is nyújt az EKF-nek a 2008-as felvezető év programjaihoz. Ebből a pénzből finanszírozzák MOVE-EAST filmfesztivált és a Zsolnay Vilmos életét feldolgozó film előkészítését.

A kulturális főváros-projekt téma volt a szerdai kormányülésen is, ahol döntést hoztak arról a kormánygaranciáról, amelynek birtokában Pécs 39 millió eurós, azaz csaknem 10 milliárd forintos hitelt kaphat az Európai Beruházási Banktól. Mint arról beszámoltunk, Tasnádi Péter néhány hete a kormány szemére vetette, hogy a garanciát nem kapták meg, pedig már tavaly áprilisban kérték.

Az EIB a hitelt a garancia mellett egyébként a Stratégiai Környezeti Hatásvizsgálat lefolytatásához kötötte, melynek része egy 30 napos társadalmi vita. Ennek azonban Pécsen még jeleit sem látni. Gonda Tibor alpolgármester tavaly nyáron az Index érdeklődésére 2008 elejére ígérte.

A kormányülésen a fentiek túl olyan általános jellegű megállapításokat tettek, miszerint szükség van szervező stáb bővítésére növelésére, és a rendezetlen tulajdonviszonyok és feladatkörök tisztázására és a kulturális koncepció véglegesítésére. A kormány szerint meg kell kezdeni a közbeszerzési eljárások előkészítését, és be kell fejezni a megvalósíthatósági tanulmányt. A pécsi önkormányzat egyébként a tanulmány befejezetlenségével magyarázta, hogy miért nem teszi közzé a 300 millióból készült dokumentumot.