Három férfit gyanúsítanak a könyvkiadó elleni merénylettel

2008.09.29. 15:23
Bombát dobtak a hét végén a Mohamed próféta gyerekfeleségéről szóló könyv londoni kiadójára. A tüzet gyorsan eloltották, három férfit letartóztattak. Szerbiában visszahívták a polcokról A Medina ékszereit, az Egyesült Államokban a Random House nem meri kiadni.

A rendőrség három terroristát tartóztatott le azután, hogy hétvégén megtámadták a Mohamed próféta gyerekfeleségéről szóló könyv kiadójának, a 44 éves Martin Rynjának a londoni lakását. A gyanúsítottak petróleumbombát robbantottak fel a házban, Rynja sértetlenül megúszta az esetet. Hajnali fél háromkor a rendőrök és a tűzoltók törték be a lakás ajtaját és gyorsan eloltották a tüzet.

A rendőrség hírszerzői munkával jutott el a csoportig, akiket már korábban figyeltek. London északi részén fogták el a banda két tagját, a harmadikat a közeli metróban. A letartóztatott három férfit (22, 30 és 40 éves) terrorizmus előkészítésével, illetve gyanúja miatt tartóztatta le a rendőrség. A tisztviselők szintén átkutattak négy északkelet londoni lakást.

Rynja annak a független Gibson Square kiadó az igazgatója, amelyik e hónapban adta ki Sherry Jones Medina ékszerei című könyvét Angliában: a regény amiatt lehet sértő a muszlim olvasók számára, mert Mohamed próféta gyermekkorú menyasszonyáról szól. Szerbiában a megjelenés után vonták vissza a könyveket a polcokról, miután egy szerb iszlám szervezet tiltakozott a megjelenés ellen. A Random House augusztus 10-én állt el a kiadástól, mert attól tartottak, hogy Salman Rushdie Sátáni versek című kötetéhez hasonló ellenállást válthat ki a könyv. Rushdie-ra kimondták a fatvát, és több fordítóját meggyilkolták. Sherry Jones amerkai írónő egy német újságnak azt mondta, nem normális, hogy a könyvére erőszakkal válaszolnak.