Jolán
2 °C
4 °C

Három férfit gyanúsítanak a könyvkiadó elleni merénylettel

2008.09.29. 15:23
Bombát dobtak a hét végén a Mohamed próféta gyerekfeleségéről szóló könyv londoni kiadójára. A tüzet gyorsan eloltották, három férfit letartóztattak. Szerbiában visszahívták a polcokról A Medina ékszereit, az Egyesült Államokban a Random House nem meri kiadni.

A rendőrség három terroristát tartóztatott le azután, hogy hétvégén megtámadták a Mohamed próféta gyerekfeleségéről szóló könyv kiadójának, a 44 éves Martin Rynjának a londoni lakását. A gyanúsítottak petróleumbombát robbantottak fel a házban, Rynja sértetlenül megúszta az esetet. Hajnali fél háromkor a rendőrök és a tűzoltók törték be a lakás ajtaját és gyorsan eloltották a tüzet.

A rendőrség hírszerzői munkával jutott el a csoportig, akiket már korábban figyeltek. London északi részén fogták el a banda két tagját, a harmadikat a közeli metróban. A letartóztatott három férfit (22, 30 és 40 éves) terrorizmus előkészítésével, illetve gyanúja miatt tartóztatta le a rendőrség. A tisztviselők szintén átkutattak négy északkelet londoni lakást.

Rynja annak a független Gibson Square kiadó az igazgatója, amelyik e hónapban adta ki Sherry Jones Medina ékszerei című könyvét Angliában: a regény amiatt lehet sértő a muszlim olvasók számára, mert Mohamed próféta gyermekkorú menyasszonyáról szól. Szerbiában a megjelenés után vonták vissza a könyveket a polcokról, miután egy szerb iszlám szervezet tiltakozott a megjelenés ellen. A Random House augusztus 10-én állt el a kiadástól, mert attól tartottak, hogy Salman Rushdie Sátáni versek című kötetéhez hasonló ellenállást válthat ki a könyv. Rushdie-ra kimondták a fatvát, és több fordítóját meggyilkolták. Sherry Jones amerkai írónő egy német újságnak azt mondta, nem normális, hogy a könyvére erőszakkal válaszolnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?