A Fox majdnem beperelte magát a Simpson család miatt

2003.10.31. 13:00
A Fox News Channel megfenyegette a Fox által gyártott Simpson család készítőit, hogy beperli őket, mert a komédiában gúnyt űznek a csatorna republikánus beállítottságából - nyilatkozta a sorozat készítője, Matt Groening.
A Fox hírcsatorna jogi lépéseket tervezett a Simpson család ellen, noha a sorozatot a Fox Entertainment társcsatorna sugározza - mondta Groening ezen a héten a National Public Radio-nak adott interjúban.

"A Demokraták rákot okoznak?"- futott a szalagcím a képernyő alján a Simpson család egyik részének Fox News-t parodizáló híradásában.

"A Fox azt mondta, hogy ezért beperli a műsort" - nyilatkozta Groening. "De mi nem hátráltunk meg, mert sejtettük, hogy Rupert Murdoch, a Fox tulajdonosa, nem fizetne azért, hogy a Fox beperelje saját magát. És valóban megúsztuk."

Bűnös fényújság

Bár perre végül nem került sor, Groening megerősítette, hogy más jellegű lépéseket mégis tett a Fox. Bevezetett egy új szabályt, amely szerint a rajzfilmekben ezentúl nem használhatók a képernyő alján futó, hamis szalagcímek, mert azok megtéveszthetik a nézőket. A nézők ugyanis valós híreknek vélhetik az animáció közben futó híradásokat, mint hogy "Tanulmány szerint a Demokraták 92 %-a meleg" vagy hogy "JFK posztumusz átigazolt a Republikánus pártba".

A Csupó Gábor animátor által kitalált Simpson család jelenleg a 14. szezonnál jár, és várhatóan az USA-ban leghosszabb ideig futó szituációs komédiára épülő sorozat válhat belőle a 2005-ös szezonban.