Beszüntette tevékenységét a Magyar Soros Alapítvány

2008.01.03. 15:12
A Soros Alapítvány 1984-től 2007-ig működött, és a legnagyobb nem állami pénzből működő támogató szervezet volt hazánkban.

A Magyar Soros Alapítvány az alapító Soros György eredeti szándékával összhangban beszüntette tevékenységét, mondta Nagy Boldizsár, az alapítvány kuratóriumának volt tagja csütörtökön az MTI-nek. Az alapítvány nem folytat érdemi tevékenységet, az irodája megszűnt, de jogilag az alapító nem számolta fel.

A kurátorok 2007 decemberében lemondtak funkcióikról. Eszközeiket a hasonló területen működő alapítványoknak ajándékozták.

Az alapítvány honlapján a Soros Hálózat részeként említett Nyílt Társadalom Intézet (Open Society Institute) és a Közép-Európai Egyetem (CEU) továbbra is működnek.

Az 1984-ben létrejött Magyar Soros Alapítvány az elmúlt több mint két évtizedben a legnagyobb - nem magyar állami pénzből gazdálkodó - független támogató szervezetként összesen 150 millió dollárral (majdnem 30 milliárd forinttal) járult hozzá a nyílt társadalom intézményesüléséhez Magyarországon.

A nyolcvanas években a rendszerváltás egyik katalizátoraként, a rendszerváltás után a kultúra, a kortárs művészetek területén, a szociális, egészségügyi, köz- és felsőoktatási szektorban, valamint a roma civil társadalomban zajló modellértékű kezdeményezések támogatójaként 40 ezer szervezet pályázatát támogatták, több ezer művészt, tudóst, tehetséges diákot részesítettek ösztöndíjban.