A Szálasi-kiállítás tendenciózus, de javítható

2003.04.14. 19:30
Bár a kiállítás azt sugalja, Szálasi derék ember volt, a szakértők szerint a kísérőszövegek átírásával a hiba javítható. A Mazsihisz bezárást követel.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) levélben kéri a Vas Megyei Közgyűlést arra, hogy a "Horthy katonái - Szálasi nyilasai" című kőszegi kiállításról készült szakértői vélemények fényében fontolja meg az azonnali intézkedés lehetőségét.

A minisztérium egy történészt és egy múzeológust kért fel arra, hogy adjanak szakmai értékelést a kőszegi Jurisics Miklós Vármúzeumban látható tárlat tartalmáról. A minisztérium hétfőn kapta meg a szakértői jelentéseket, amelyet eljutottak az MTI-hez is.

Látogatóbarát kiállítás, nyilas rémtettek nélkül

A két felkért szakember hasonló álláspontra helyezkedett, miszerint a kiállítás némi kiegészítéssel, kiigazítással megfelelően mutathatná be vállalt témáját. Gál Vilmos úgy fogalmaz: a tárlat tárgyi kultúrája "hatásos, látogatóbarát, figyelemfelkeltő". A tárgyfajták sokszínűségét, egymás mellé helyezését a muzeológus szintén szakszerűnek ítélte meg.

A Magyar Nemzeti Múzeum múzeológusa szerint a tárlat feliratai ezzel szemben elégtelenek, néhol pedig nem megfelelőek. A kiállításból hiányzik a német megszállás hatásának bemutatása Magyarország további sorsára nézve, és a Horthy kiugrási kísérlete után történt, német irányítással lezajlott hatalomváltás rövid ismertetése, a nyilas-korszak negatív következményeinek tényszerű közlése.

A szakértő problémásnak és hiányosnak ítélte a tárgyak mellé rendelt magyarázatokat, a feliratok tartalmi részét. Hiányoznak a bemutatóból a "törvénytelenül hatalomra került, a németeket totálisan kiszolgáltató, nyilasok tetteiről szóló feliratok" - írja Gál. "Szálasi jellemét egy-egy visszaemlékezésből kiragadott idézetekkel pozitívan tünteti fel, s a mérleg másik serpenyőjébe semmi nem kerül, csupán két félmondat utal a nyilasok rémtetteire" - fejti ki a múzeológus.

A szakértő ezek ellenére "a média és a médiát befolyásoló szervezetek reakcióit túlzónak" tartja. Gál Vilmos szerint némi korrekció, kiigazítás után "a kiállítás méltó módon mutathatná be vállalt témáját".

"Szálasi derék ember volt"

Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa úgy gondolja, hogy a kőszegi várban rendezett kiállítás jelenlegi formájában hiányos, illetve egyoldalúan, tendeciózusan mutatja be mind a Horthy, mind pedig a nyilas korszakot.

Stark Tamás szakértői jelentésében úgy vélekedik: a kiállítás rendezőinek szemléletmódját jól tükrözi a tárlat kezdetén, a bemutató előszobájában kitett nagyméretű tabló. Ezek alapján a kiállítás látogatói már a tárlat elején feltételezhetik, hogy "olyan haderőt mutatnak be, amely jórészt geopolitikai kényszerből harcolt Németország oldalán, a Magyarország leigázására törő szovjet csapatokkal szemben." - írja Stark Tamás.

A történész állásfoglalásában megjegyzi, hogy a Szálasi Ferenc életútját bemutató vitrinekben elhelyeztek ugyan két, a Szálasi perről szóló könyvet, de aki nem ismeri a korszakot, az a kísérőszövegből és az idézetekből azt gondolhatja, hogy Szálasi "derék ember volt, és a nyilasok igaz, hogy túlzottan kiszolgálták a németeket, de alapvetően ők sem voltak rosszak, hisz gyűlölték az azóta Magyarországon is leszerepelt bolsevizmust, és a sokaknak nem rokonszenves nemzetközi nagytőkét".

A kiállításon nem derül ki, hogy Szálasi okolható a háború folytatásáért, "homályban marad felelőssége a még Magyarországon élő zsidóság kiszolgáltatásáért, a mintegy 50-70 ezer embert érintő halálmenetekért, deportálásokért, a pesti gettóért, és a fővárosban végrehajtott tömeggyilkosságokért" - írja a történész.

Stark Tamás véleménye szerint a bemutatót záró két idézet - Bethlen Istvántól és Veres Pétertől - nem illeszkedik a tárlathoz, mert a két személynek nem volt szerepe a nyilas érában, s az idézett mondatok sem a nyilas korszakban, hanem az előtt hangzottak el.

- A kísérőszövegek egy részének a megváltoztatásával és kiegészítésével az alapvető hibák megoldhatóak lennének - fogalmaz végül állásfoglalásában a történész. A tárca a két szakértői véleményt levelével együtt továbbítja a Vas Megyei Közgyűlésnek.

Mazsihisz: Azonnali bezárást

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn a kiállítás azonnali bezárását kérte Görgey Gábor kulturális minisztertől a tárcavezetőhöz eljuttatott levélben. Ennek kapcsán az NKÖM sajtóirodája ismételten megjegyezte azt, hogy a kulturális minisztérium nem fenntartója a kőszegi vármúzeumnak, mivel az megyei intézmény. - A tárca kompetenciája az ágazati felügyelet ellátására terjed ki - tették hozzá.

Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatója vasárnap közölte az MTI-vel: a Jurisics Miklós Vármúzeumban március 19-én megnyílt tárlat "betiltása" érdekében a napokban levélben fordultak a Vas Megyei Önkormányzat elnökéhez is. Közlése szerint fel vannak háborodva, hogy a kiállítás három nappal a holokauszt áldozatainak emléknapja, április 16-a előtt még mindig nyitva tart.

A Mazsihisz már április 7-én közleményben tiltakozott a tárlat ellen, példátlan támadásnak nevezve az áldozatok emlékével szemben, hogy "háborús és emberiség elleni bűntettekért méltán halálra ítélt és kivégzett nyilas vezetőnek ilyen, semmivel sem magyarázható emléket állítsanak közpénzből az állami és helyi vezetők tudtával, az uniós csatlakozás hajnalán".