Tűzijáték miatt szakítottak félbe a rendőrök egy fesztivált

2006.08.22. 15:54
A százhalombattai Summerfest műsorát rendőrök szakították félbe, mert a hatástalanított tűzijátékrakéták közelében gyertyákkal mozogtak volna a színészek. A pirotechnikus szakvéleménye szerint a kifogásolt szikraszökőkút nevű tűzijáték nem veszélyesebb, mint a tortákon használatos csillagszórók

Rendőrök szakították félbe a százhalombattai Summerfest nemzetközi folklórfesztivál záróünnepségét, a rendőrség szerint veszélyes pirotechnikai eszközök voltak a színpadon.

Szigetvári József, a fesztivál igazgatója kedden elmondta, hogy a rendezvény pirotechnikusának szakvéleménye szerint a kifogásolt szikraszökőkút nevű tűzijáték nem veszélyesebb, mint a tortákon használatos csillagszórók. A rendőrök a három és fél órásra tervezett rendezvény vége előtt tíz perccel vették körül a színpadot hétfő este - mondta a hétfő éjjel fél tizenegykor történtekről Szigetvári József. Hozzátette, a rendőrök azzal indokolták akciójukat, hogy az emelvényen elhelyezett tűzijáték emberéletet veszélyeztet.

A pirotechnikai eszközöket azonban már a műsor kezdete előtt hatástalanították, így csak a szerkezet dobozai voltak a színpadon - mondta Szigetvári József. A hatástalanításra a köztársasági őrezred munkatársai kérték meg a szervezőket, akik háromszor is átvizsgálták a helyszínt az esemény előtt, tekintettel arra, hogy az eredeti tervek szerint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is részt vett volna az ünnepségen.

Nem kell engedély

A fesztiváligazgató információi szerint a városi rendőrkapitányság többször egyeztetett az őrezreddel és a program pirotechnikusával is a kezdés előtt.

Szigetvári József szavai szerint az augusztus 20-án Budapesten történt tragédia késztethette a kisváros rendőreit a szokásosnál erősebb fellépésre.

Kallós Csaba, a rendezvény pirotechnikusa az MTI-nek elmondta, hogy négy, az Országos Rendőr-főkapitányság által bevizsgált, úgynevezett szikraszökőkutat telepített a színpad szélére. A születésnapi tortáknál használt tűzijátékhoz hasonló eszköz néhány másodpercig bocsát ki tüzet.

A pirotechnikus hangsúlyozta, hogy ez a fajta tűzijáték az úgynevezett I-es kategóriába tartozik, tehát nem kell külön engedélyt kérni a használatához.

Elég lett volna egy szikra is?

Beluzsárné Belicza Andrea a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy a Százhalombattán illetékes Érdi Rendőrkapitányság munkatársai azért állították le a már három órája tartó műsort hétfőn éjjel, mert a pirotechnikus nem tudta igazolni a színpadon lévő szerkezetek eredetét, nem tudta az engedélyét bemutatni, valamint az anyagok besorolása sem volt egyértelműen megállapítható.

A sajtóügyeletes hozzátette, habár az indítószerkezetet a szervezők a rendőrök felszólítására tényleg leszerelték a program kezdete előtt, ez azonban nem azt jelentette, hogy a színpadon maradt eszközöket teljesen hatástalanították volna, hiszen - mint hangsúlyozta - akár egy szikra is működésbe hozhatta volna őket.

A rendőrök épp ezért csak az utolsó műsorszám előtt léptek közbe, a tervek szerint ugyanis a fellépők gyertyákkal vonultak volna a színpadra a program végén - mondta Beluzsárné Belicza Andrea. A helyszínen a Rendészeti Biztonsági Szolgálat tűzszerészei vizsgálták meg és vitték el a pirotechnikai eszközöket.

A sajtóügyeletes nem tudott válaszolni az MTI azon kérdésére, hogy milyen veszélyességi kategóriába tartoztak a színpadon elhelyezett pirotechnikai eszközök, és hogy valóban veszélyben volt-e a mintegy kétezer néző és hétszáz táncos. Beluzsárné Belicza Andrea megfogalmazása szerint nem lehet párhuzamba állítani az augusztus 20-i eseményeket és a százhalombattai rendőrök akcióját.