Rahan elvtárs és a muzikális bolsevikok

Muzikális politológia a gyakorlatban: az Index szakemberei sorról sorra, hangról hangra elemezték a szocialista párt fiatalokat megcélzó kampánycédéjét, az Üzenet után kutatva. Ismeretes, hogy az MSZP összetett audiovizuális rohammal próbálja átgyúrni a közvéleményben róluk élő képet: óriásplakáton, sokszorosított magánlevélben és elit magazinok lapjai közé dugott bulizós slágerválogatás-cédéken támad a baloldal. Mi most bemutatjuk Önnek, hogy Gyurcsány paposan beszél, de közben csakis arra gondol, miközben Hiller pártelnök lőcsének árnyéka vetül kísértetiesen a falra.

Vörös cédéborító, rajta az egyszerűségében meghaladhatatlanul hülye szlogen - A buli színe - és az ember felpezsdül, mint Lengyel László, amikor végleg lerohadt róla a Pulóver.

Ha jól végiggondoljuk, egészen racionális dolog egy pártot slágerválogatáson keresztül megszerettetni a potenciális szavazókkal. Általános felső tagozattól a gimi végéig mindenki csinált saját műsoros kazit és a levelezőpartnerek is azt szokták először megbeszélni, hogy ki milyen zenét szeret. Ráadásul ez az egész levelezőpartnerség olyan komcsis dolog, úgyhogy helyben is vagyunk. Igaz, hogy a Pifben is voltak grafomán francia kiscsávók, akik levelezni akartak mindenáron, de hát az a francia kommunisták lapja volt, Rahan, Placid és Múzó (Múzó elvtárs?) ide vagy oda.

A Pifnek köszönhetjük azonban Doktor Justicét is, akitől - már a Kockás című szaklapból - megtanulhattuk, hogy a dolgoknak igenis érdemes utánajárni, mert ha minden jól megy, utánajárás közben üvöltve torkon verhetünk néhány embert. Az indexes Tudósok ennél békésebbek, ezért mindössze a Török Gábort formázó, hordozható politikaiüzenet-spektrográfunkat vettük magunkhoz, majd bevonultunk az audiolaborba, hogy tudományos precizitással tudjuk megállapítani, mit is üzen nekünk az MSZP.

1. Free: All Right Now - Európai értelemben vett szociáldemokrata-néppárti nemi közösülés

A nyitó szám lényegében arról szól, hogy a főhős meg akar dugni egy vallásos csajt, aki az úristenre hivatkozik, de a végén mégis kopulálnak. A refrén felszabadultsága azt az eufóriát idézi, amit egyik szerzőnk érzett, amikor sikerült kioldoznia egy kimenőn lévő apácagimnazista lány melltartócsatját, aztán az ördöggel dacolva meg is fogta a mellet.

Ebben a dalban lehetetlen nem észrevenni a kripto-szilikatalinista - vagyis vallásos, de adott esetben némi etyepetyétől azért el nem zárkozó - jobbos választópolgárok felé kinyújtott MSZP-s kezet. Már a második számra is kacsintva azonnal kimondhatjuk, hogy a válogatás erőteljes dugásközpontú üzenettel indít, ami arra utal, hogy az MSZP most aztán tényleg rámegy a fiatalokra, akiket az elmúlt években kellemetlenül nagy arányban ragadott el a Fidesz. (Ez egyébként annyira felzaklatott egyes szocialistaközeli köröket, hogy tét nélküli magánbeszélgetéseken rendszeresen pedofiloznak le fideszes potentátokat. A jellegzetes mérsékelt jobboldali válasz az egyszerű, nettó viszontbuzizás.)

2. Eagle Eye Cherry: Save Tonight - Aki feldolgozott szőlőterméket fogyaszt, majd pajzánkodik, még lehet jó MSZP-s szavazó

Hiller István virgonc péniszének virtuális árnya egy ideje a szocialista imázsépítés alapvetően fontos része. Ugye Önök sem kajálták be, hogy a román kémnős sztorinak nem az volt a lényege, hogy a pártelnök röptében kufircolja a szövetséges hírszerzőt is? A második track meghallgatása után egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy az MSZP-kampány lényege az eddig biztos orbánistának elkönyvelt tömegek leválasztása a jobboldali mastermind emlőiről (képzeljék csak el ezt amúgy plasztikusan!) és besöprése. A borról Viktorra asszociáló, szexközpontú - vagyis negyven alatti - választók majd naivan bekajálják azt a a szöveget, hogy Menjél és húzd össze a függönyöket / Mert nekünk nem kell más, csak gyertyafény / Te meg én meg egy üveg bor / Ma este szorongatni foglak, aztán öntudatlanul is a szegfű mellé vésik az ikszet, gondolhatta a Titkos Politikai Marketing DJ, amikor beválogatta Eagle Eye Cherryt.

3. Stakka Bo: Here We Go - Vesszenek az áruházak!

De amikor már kijelentenénk, hogy a DJ egyszerűen a sex sells primitív, ámde annál hatásosabb szabályát váltotta milliókra a pártkasszánál, meglepő fordulat áll be: mondanivalós dance-sláger következik a fogyasztói társadalom visszásságairól. Mondjuk úgyis mindenki csak annyit ért a szövegből, hogy Nyomulunk megint, meg az egész szám olyan lendületes, mint maga az ország, a cédéguru ezért cserébe még az olyan jellegű sorokat is meg meri kockáztatni, mint fogyassz ma túl sokat, mert mindig lehet kölcsönkérni. Szóval itt erőteljesen meg vannak szólítva az antiglobalisták meg a mindenféle színezetű kapitalizmus- és fogyasztásellenesek. Az indexes Tudósok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a párt itt rizikót vállal, hiszen ilyen szövegekkel elvileg elriaszthatja azokat, akik szeretnek vásárolni, vagyis a lakosság 89 százalékát.

INXS

4. INXS: Beautiful Girl - Aki pettingelne, velünk tart!

Akiket a társadalmi-gazdasági mondanivaló, neadjisten valami ködös antiglob fellángolás mégis magával ragadott, egy INXS-darab téríti vissza a testiség mezejére, miszerint szép lány, maradj velem Ez már megint az a terep, aminek már első nekifutásra megágyazott a Nagy Szoci Házibulicédé. A Tudósok tanácstalanok: a Legnagyobb Baloldali Párt marketingtanácsadói szerint a jobbos fiatalok nem kúrnak?

5. Stereo MC's: Connected - Korszerű kommunikáció mákteával

A titkos értelmű dal Nagy-Britannia legjobb heroinista tánczenészétől majdnem kifogott az indexes Tudósokon. Szakembereink hosszan kutatták az üzenet kódolását és értelmét, aztán a következő, itt nyersfordításban közölt sorok: Ah ah / Valami nincs rendben / Be fogom fizetni / Be fogom fizetni / Be fogom fizetni a kapcsolódási díjat alapján arra jutottak, hogy a Hiller-párt itt hitet tesz a leszakadó térségek szélessávú internettel való ellátása mellett.

6. Cranberries: Zombie

A Zombie-nál csak arra tudunk gondolni, hogy pár, elszánt arckifejezéssel végrehajtott lendületes bólintás a balos bulik elengedhetetlen kelléke, más nem magyarázhatja annak a számnak a szerepeltetését, amit már nyilván a legnagyobb Cranberries-rajongók is zsigerből gyűlölnek. Az üzenet ettől még világos: oldschool háborúellenesség és óvatos közeledés az élőhalottakhoz. Vagyis itt azok a rétegek vannak megszólítva, akik nem néznek tévét, nem interneteznek, nem hallgatnak rádiót, viszont lelkes olvasói a Cosmopolitannek, a CKM-nek és National Geographic-nak, így sehonnan sem értesülhettek arról, hogy az MSZP támogatta az iraki háborúzást.

7. Tears For Fears: Shout

Ez a szám semmiről sem szól, hacsak az enyhén buzis hangulatot és a "munkásfiú" szó feltűnését nem számítjuk. Célkeresztben a nemileg bizonytalan minimálbéresek?

8. The Beautiful South: Dream a Little Dream

Ezután lazítás a gyümölcs alakú teáskannás, amiben megint csak smárolásról esik szó. Tudósaink sejtése: az MSZP talán Deutsch Tamást akarja leszalámizni ezzel a lemezzel?

9. Texas: Summer Son

Van-e rémesebb audiomerénylet a harangkondulásra emlékeztető hangeffektnél? A Summer Son ezt sűrűn alkalmazza. Gyurcsány Ferenc virtuális szájával azt súgja az ártatlan kicsinyeknek: Nem baj, ha hittanra jársz, attól még lehet az ágyad fölött Kolber István-poszter, akár vizespólós is. Az indexes Tudósok a Magyar Püspöki Konferencia állásfoglalását kérik az ügyben.

10. James: Sit Down

A James-szám hangulatával a közösségi élményt hivatott megteremteni, még ha az csoportos ittas dülöngélésben manifesztálódik is, hiszen az is jobb, mint otthon ülni egyedül és Orbán Viktoron gondolkodni. Vagy el lehet nézni a szavazóhelyiségbe is, ahol mindig olyan sok kedves ember gyűlik össze, új barátságok, szerelmek szövődnek, és mindig szól a gitár. A szöveg persze kamuból az elesettek irányában tanúsított együttérzésről szól, de tudjuk, az ilyesminek mindig mi a vége.

11. The Beastie Boys: You Gotta Fight For Your Right (To Party)

Kibaszott suli, kibaszott szülők, de jó lenne jól benyomni, aztán recskázni vagy még inkább bulizni. Kár, hogy a Hiller-Gyurcsány tandem ezt nem így egyszerű magyar szavakkal mondja, hanem elbújik három vidám zsidó repper mögé. Az indexes Tudósok itt felemelték a mutatóujjukat: ez az első szám, ami a Fideszétől markánsan eltérő üzenetet fogalmaz meg, amennyiben skatercipős lábbal tapossa a családi értékeket.

12. Soft Cell: Tainted Love

A Tainted Love-nál az egész lemez elkanyarodhatott volna egy egész más irányba, a Voyage, Voyage-on keresztül a Temple Of Love-ig, érdekes színezetet adva a párt imázsépítésének. Azért így is egyértelmű az üzenet: márpedig mi jót bulizunk akár a főváros félhomályos buzibárjaiban is, nem úgy, mint a Hargitán kiránduló peckes jobboldaliak. Valaha futottam hozzád / Most futok tőled / A romlott szerelem, amit adtál nekem / Mindent megadtam neked, amit egy srác csak adhat. Végre egy markánsan megfogalmazott üzenet, sóhajtottak a Tudósok, aztán legyantáztatták a lábukat.

13. Cameo: Word Up

Na, ebben végképp trükkösen volt becsomagolva az Üzenet, de mi megtaláltuk. A kulcssor az, hogy No romance for me mama, ami elemzőink szerint az anyasági támogatások megnyirbálására utal.

14. Dusty Springfield: Son Of A Preacher Man

A Son Of A Preacher Man lemezre kerülése egyértelműen pártmegrendelésre készített felmérésnek köszönhető, hogy tudniillik melyik az a szám, ami minden este elhangzik minden olyan helyen, ami saját magával kapcsolatban használja a "házibuli" szót. A cél: a tömegek elérése, egyúttal laza, fiatalos imidzs sugárzása. A dal egyébként kétlövetű, nézzük csak a refrént! Az egyetlen ember, aki meg tudott érinteni, egy lelkész fia volt. És most mindenki mondjon egy magyar politikust, aki lelkésznek a fia!

Na, itt teltünk meg a Legkormányképesebb Baloldali Erő zenés üzeneteivel, hiába volt hátra még három szám. Már képtelenek voltunk annak átlátására, hogy miért 1999-es a legfrissebb szám, vagy hogy miért van a válogatáson olyan kevés politizáló, balos zenekar, pedig ilyenekkel amúgy tele az Elődpárt által olyan tüchtigen lesöpört padlás. A lábunk már rángatózott, indulnunk kellett a parkett felé. Bugiban gazdag kampányt mindenkinek!

(Elfelejtettük figyelmeztetni nacionalista olvasóinkat, hogy a kompiláción nincs egy szem magyar szám sem. Most megtettük. És még annyit, hogy akinek van ötlete az ideális fideszes vagy akár SZDSZ-es vagy MDF-es track list-re, az írja meg nekünk!)