Wahorn is otthagyta a Millenárist

2004.12.12. 19:11
Az sms-ben kinevezett, kuratórium nélküli kuratóriumi elnök szerint túl sok a bizonytalanság a Jövő Háza körül.
'Felfüggesztette' működését a Millenáris Park új kiállítási és működési koncepciójának kidolgozásával megbízott Wahorn András, írta az Indexhez szombaton eljuttatott levelében. A képzőművész távozása egyelőre jelképes, hiszen hivatalos kinevezése sem volt. Wahorn az Indexnek elmondta, az őt felkérő Kovács Kálmán informatikai miniszter az utóbbi napokban adott nyilatkozataiban azt lebegtette, Derdák András művészeti igazgatónak miatta kellett távoznia, noha ez a tényeknek nem felel meg. Az Amerikából a közelmúltban hazatért képzőművész azonban elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben a szervezeti és anyagi feltételek biztosítottak lesznek a Millenárisban, később folytatja a munkát.

Felmondás a felmondóknak és egyéb történetek

Wahorn lépésével tovább bonyolódott a felmondások, a felmondóknak való felmondások, a szakértők terveinek állítólagos lenyúlása és a tisztázatlan célok miatt a figyelem középpontjába került Millenáris Park helyzete. A múlt héten kulminálódó problémák akkor kezdődtek, mikor az intézmény új tulajdonosa, az IHM januárban meghirdette, hogy a Millenárist átalakítja Jövő Házává.

A "a digitális technológiákról szóló kulturális fellegvár" projektjéhez Kovács Kálmán új igazgatót is kinevezett, így a park fél évig két igazgatóval, két párhuzamos terv alapján működött.

A múlt héten Tóth József felmondott Derdák András művészeti igazgatónak, mire válaszul Kovács Kálmán miniszter eltávolította Tóth Józsefet.

Időközben Wahorn András is a Millenárishoz került, aki - bár szerződése nem volt - visszadobta a Jövő Háza-projekten hónapok óta dolgozó szakértők terveit, noha lapunknak úgy nyilatkozott, saját projektjét azokra alapozva valósítaná meg.

Kovács Kálmán sms-ét megírta

Wahorn felmondása az intézmény zavaros helyzetével függ össze. A képzőművész sérelmezte, hogy Kovács Kálmán a sajtóban úgy nyilatkozott, őt művészeti igazgatónak kérték fel. "Olyan megalázó helyzet alakult ki, amelyben mintha Derdák András helyére vett volna fel a miniszter" - mondta a képzőművész vasárnap este az Indexnek.

A képzőművész elmondta, Kovács Kálmán november 15-én sms-ben még azt üzente az akkor igazgatóként működő Tóth Józsefnek, hogy Wahorn lesz a kuratórium elnöke. A neves festő ezen sms alapján kezdett dolgozni, többek közt beszélt Derdák Andrással is, akit felkért arra, hogy legyen kuratóriumának tagja. Ez utóbbi információt lapunknak Derdák András is megerősítette.

Wahorn mostanra azonban megelégelte, hogy helyzete három hete tisztázatlan. Nincs szerződése, nem készült el a kuratórium felállásához szükséges szervezeti szabályzat, és így nincs kuratórium sem, aminek tehát elnöke sem lehet. Elmondása szerint a projekt anyagi háttere is bizonytalan.

Sérelmezte továbbá, hogy a miniszter nyilatkozataiban nem segít az ügy tisztázásában, a sajtóban "összemossa" a tényeket, azt érzékeltetve, hogy kinevezése vezetett Derdák kirúgásához.

Mindazonáltal a helyzet rendeződése esetén Wahorn elképzelhetőnek tartja, hogy folytatja a munkát.