Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Megaépítkezésekért adták az Ybl-díjat

2008.03.13. 16:01
Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor kapta idén az Ybl Miklós-díjat.

A közelgő nemzeti ünnep alkalmából öt építész, Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor vehetett át Ybl Miklós-díjat csütörtökön. Az elismeréseket Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára adta át Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában.

Nagy épületek

Az Ybl-díjat elsőként Lukács István vette át, aki a főváros folyamatos átépülése során, a foghíjak beépítése, az új irodaházak és lakóparkok tervezése, városi szövetbe illesztése terén társaival kiemelkedő eredményeket ért el. Az Ybl-díj bizottság Lukács István érdemeként emelte ki, hogy egy olyan időszakban értek el magas minőséget, amikor ezt különösen nehéz biztosítani. Lukács István irodája tervezte egyebek között a budapesti Hungária körút és Kerepesi út sarkán emelkedő Aréna Corner irodaházat.

Nagy Iván elsősorban a főváros jelentős pontjain, főként Bel-Budán álló nagy irodaházak tervezéséért kapta az elismerést, de Finnországban is tervezett épületet. Méltányolták az Építész Mesteriskolában kifejtett oktatói tevékenységét is, a fiatok szakmai továbbképzésében vállalt szerepét.

Patartics Zoránt - a méltatás szerint - a pécsi Gandhi Középiskola tervezéséért, kiemelkedő színvonalú pécsi lakóházaiért becsüli a szakmai közvélemény, de tervezett Győrben és Gyulán is középületeket, a gyulai főpostáért már megkapta a Pro Architectura-díjat. Oktatói és publicisztikai tevékenységét szintén figyelemre méltónak tartja a bizottság.

Művészetek Palotája

Puskás Péter változatos építészi munkássága Miskolcra és térségére összpontosul. A leégett híres miskolci deszkatemplom rekonstrukciója is az ő nevéhez fűződik, ezért kapta 2000-ben a Pro Architectura-díjat. Új házak tervezése mellett rekonstrukciókban, városi terek kialakításában is részt vállal.

Zoboki Gábor eddigi építészi pályafutásának csúcspontja a budapesti Művészetek Palotája tervezése, amellyel - emeli ki a méltatás - nemcsak országos, hanem nemzetközi elismerést is kiváltott. Az építészeti minőség és fantázia tekintetében nem kevésbé jelentősek más megvalósult középületei és lakóházai.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a díjak átadása után pohárköszöntőjében hangsúlyozta, az Ybl-díj értékét az is meghatározza, hogy a szakma ítéli oda, a politikus számára gesztus értékű feladat, hogy átadhatja.

Az építészek munkáját méltatva az államtitkár megjegyezte: ezeknek, az éjszakákon át tartó tépelődéssel járó munkáknak érdekessége, hogy bár a jelen véleményt mond róluk, az utókoré az ítélet.

Az Ybl Miklós-díj a tervező-alkotó építészek legrangosabb elismerése, 1952-ben alapították. Adományozása alapvetően szakmai szempontok alapján történik. 2008-ban megújult az Ybl Miklós-díj bizottság, a nyolc tagú testület elnöke Fegyverneki Sándor országos főépítész.