Az államfőjelölés vesztesei

2000.05.11. 16:48
Kis hazánkon végigsöpört az államfőjelölés látens veszélye, az ismeretlen vezérguru körüli misztériumjáték, habár feltételezhető volt, hogy az óvatoskodó kormány nem mer olyan udvaribolondot állítani maga fölé, aki gyakori ordibálásaival vagy ijedezéseivel beáztatná az alatta lakozókat.
Igen, jó államfőnk lesz, s már valamennyi párt büszke is rá, ami nagyon jó. Mégis, sokak számára a játék végezetével megszűnik annak a titokzatos várakozásnak a hangulata, amely elméletileg nyitott lapokat feltételezett. Országjáró tudósítónk önkényes közvéleménykutatása érdekes eseteket tapasztalt a kiábrándultak kicsi de sokszínű köréből:

Bolgár Boglárka - fotómodell, Csepel: ,, Engem terljes mértékben kiábrándított az államfőjhelölés. Én másnak a jelölésében reménykedtem. Szerintem Friderikusz Sándor az a jópofa, ugyanakkor komoly és talpraesett arc, aki nemzetközi ismerettségi körével és népszerűségével menedzselhetné országos bulinkat és ünnepeinkkor feldobhatna minket. Ismerem őt, s tök profinak tartom. Legnagyobb előnye a pillanatnyi jelölttel szemben, hogy fiatal, vidám és jóképű."

Tóth József - villanyszerelő, Pesterzsébet: ,, Én nem is ismerem ezt az embert, ezt a jelöltet, fogalmam sincs kicsoda. Soha nem láttam, nem hallottam felőle. Én jobban örülnék egy egyszerű, ismert és elgfogadott embernek, mint amilyen például Lisztes Krisztián. Ő legalább keményen megküzd minden nap azért, hogy a hazai foci becsülete ne menjen tönkre, halljanak rólunk valami jót is, meg ott németben is becsülik, azok is biztosan segítenék akkor a focinkat. Én nem hiszek a jogászokban. Azok nem a saját fejükkel, hanem a törvények által gondolkodnak, variálnak."

Radnai Edina - marketing menedzser, Szentendre: ,, Nagyon örülök, hogy egy ilyen nagyhírű professzor lesz elnökünk, de én jobban szerettem volna egy fiatal, jóképű államfőt. Történetesen Deutch Tamást jelöltetését reméltem volna erre a posztra, s haverjaim-munkatársaim is erre tippeltek, hisz oly jópofi és sportos a megjelenése, a fülbevalója meg cuki, meg az Orbánnak is a legjobb haverja. Miért ne lehetne nekünk az áporodott európaikkal ellentétben elsőként egy vagány elnökünk ? ,,

Molnár György - vállalkozó, Szombathely: ,, Nekem már tele a hócipőm az egész elnökválasztással. Ahelyett, hogy egy gyakorlati embert találtak volna ők ezt a könybújó bácsit jelölik. Énnekem elegem volt a könyvekből már az iskolában is elegem volt a Sekszpírekből meg a Madácsokból meg a többi szemétből. Alig vártam, hogy kikerüljek onnen és belekezdjek az üzletbe. Pobntosan tudtam, hogy mit akarok, s azt meg is valósítottam. Nem úgy, mint ezek a totojázó politikusok."

Rátkai Ernő - kisállat-tenyésztő, Göd: ,, Nagyon beizgultam a jelölés előtt, s titokban reméltem, hogy női jelöltünk lesz. Én nagyon szeretem a hölgyeket, kedvenc szórakozásom a szépségversenyek nézése, felveszem őket a videómra és képeket gyűjtök a hölgyekről. Azt hiszem, hogy egy gyönyörű nőnk, egy szépségünk legyőzné veszélyben minden ellenségünket, s minden okos politikus segítene rajtunk és örömmel jönne hazánkba. Legjobban a filmszíbésznőket szeretem, kedvencem Esztergályos Cecília. Én őt jelöltem volna."

Karsai József - pék, Csorna : ,, Ezekből a politikai kulisszázásokkal már torkig vagyok. Megigérték, hogy a Torgyán Józsi lesz az elnök, oszt az Orbán becsapta valami újabb igérettel, közbe meg sehol a pénz az agrárnak. A Józsit lehet, hogy nem mindenki szereti, de én szeretem, s most az ő sora lett volna, ha nem csapják be má megin. Ő legalább kimondta volna a dógokat, meg csinát vóna egy kis cirkuszt amikor kell. Mindig ezek a pesti tanárok..."

Simon Ármin - környezetvédő, Tihany:" Az én koncepciómba Mádl úr teljesen belefér, de a szakmai érdeklődésem alapján szívesebben látnék az államfői székben egy olyan személyt, aki hazánk tájainak kiváló ismerője, valamint a környezetvédelem és a környezettszennyezés elleni harc nagy elkötelezettje. Úgy gondoltam, hogy esetleg engem is jelölhettek volna erre a poszta erre a poszta,ismerőseim is rebezsgettek ilyesmit, de azt hiszem, hogy mégsem fogadtam volna el megválasztásomat. Legalábbis, azonnal nem."

Popovics Márk - munkanélküli, Ferencváros : ,, Ez a Mádl nem egy jó ember. Én nem hiszek neki semmit. Egy erős kéz, egy igaz ember kéne, aki rendberakja a dolgokat és pénzt ad a munkanélkülieknek. Énnekem ,már elegem van. Mikor áll már Csurka a nemzet élére ? Lehet, hogy kicsit öreg, de őnekihiszek. Ő megoldaná az én problémámat."

Gombár Dániel : ,, Én olvastam az Index-ben, hogy Staller Icukát jelölnék, s ezzel egyezem is. Ha ő lenne az elnöknő, akkor aztán mindenki nézné a tévét s a külföldiek mindent megadnának, hogy jöhessenek. A Clinton elsőnek. Ilona megtermékenyítené kis hazánk lazuló vérkeringését s a turizmusunk verné a világ bármelyikét. Többen jönnének ide mint a Niagarához!"