Ha nincs Benedek, nincs szeretet

Uhrin Benedek művész-polihisztor

2000.05.05. 15:11
Ki gondolta volna, hogy éppen a néppolgári kultúrkampf és sieg idején, egy második vonalbeli keresztényi szubkultúrkörből érkezik a magyar popzene megváltója? Ő Uhrin Benedek zeneszerző, előadóművész, menedzser, és virág-kertész, fogadják szeretettel.
A Mester a zebránál
A Mester a zebránál

Hatkor még sztaniolos volt az arcom, mint egy csokinyúlnak, Funkate mester meg is riadt kicsit, amikor ráüvöltöttem, hogy ,,reggel". Negyedórával később felolvadtunk a pénteki tömegközlekedésben, nem kisebb küldetéssel hátunkon, mint hogy találkozunk az UBFC zárkózott alkotóival, akik elvisznek arra a titkos helyre, ahol találkozhatunk Uhrin Benedekkel, vagy ahogy ők nevezik ,,a Mesterrel".

Az UBFC-sek Nyugati aluljáróban várnak. Mesziről látni, hogy ők azok. Körülöttük ,,Szerencsés Mukabeszüntetés" füstje száll, világoskék fényben játszó körvonalaik egyértelműen mutatják, hogy rendkívüli dolgok zajlanak bennük. Az UBFC-sek szemében olyan fény csillog, mint amikor valaki szemében őrült fény csillog.

Békét a Földnek!
Békét a Földnek!

Ők azok, akik hitüket Uhrin szellemiségéből merítve, teljesen komolyan nagy szabású internetes oldalt készítettek a Mesterről. Az aluljáróban különben béke és nyugalom honol, az árudák kipakolnak, a rendőrök igazoltatnak, menedzsernők fröccsöznek a talponállóban. A Zeneszigetből kilép a világ pillanatnyilag legszebb nője, és közli, hogy hol találkozhatunk a Mesterrel.

Uhrin Benedek fölfedezője, Funkate mester másodpercekkel később összeomlik a lelki teher alatt és nagy mennyiségű Uhrin-irodalommal kezében elindul a munkahelyére, míg én az UBFC különítménnyel tartok a megadott helyre.

Zámbó Jimmy esélytelen
Zámbó Jimmy esélytelen

Uhrin Benedek hetvenvalahány éves és meggyőződéses művész. Tehetségét két kazetta és három könyv hirdeti. Dalait maga írja, hangszereli és adja elő; drámát, kabarét, regényt ír. Műveinek kiadásához az otthonában termesztett krizantém biztosít pénzügyi alapot.

Uhrin Benedek pár hónapja a Zenit tévé műsorán jelent meg először a széles közönség előtt és azonnal vihart kavart "Van nekem egy kis kutyám" című dalával. A Rebeka nevű pulilányról szóló dal mellett nem lehet elmenni, még annak a fülében is ott marad a dal, aki élből utálja - pedig a népi dallamokat és a Depeche Mode-ot idéző szintizések valóban felforgatják azt a talajt, amelyben a Dáridó vagy Zámbó Jimmy munkássága gyökerez(ik).

"...felőlem elszállhat a mufóval..."
"...felőlem elszállhat a mufóval..."

Miközben az Uhrin Benedekkel való találkozást várjuk, a főrajongókkal az ómeneket vitatjuk. Ma van például a bolygók együttállása, látunk egy csomó kutyát, süt a nap. A lakótelep határánál makulátlan öltönyben vár minket a frissen borotvált, lelkesedést és érdeklődést sugárzó Uhrin Benedek. Tudni szeretné, hogy párttagok vagy szektatagok vagyunk-e. Nem vagyunk, sőt bizalomkeltően mosolygunk. Benedek így beszélni kezd és nagyon sokáig nem hagyja abba.

Elsősorban arról beszél, hogy be vannak táblázva a napjai, mert egyrészt stúdióba jár - készül a következő kazetta az ,,Elnézést kérek, ez KABARÉ!" című kötet alapján. Másrészt ezer krizantémot kell elültetnie, hiszen itt a tavasz. Ég Uhrin Benedek keze alatt a papír: azonnal mutogatni kezdi, hogy mely részek zenések, melyek párbeszédesek, és hogyan kell átszerkeszteni a jeleneteket a hangos kabaré műfaji követelményeinek megfelelően.

Uhrin Benedek művei
  
Albumok

Csak veled tudnék boldog lenni
Az égitestek nem kaptak értelmet
Könyvek

A szépség áldozata
A római táncmulatság
Elnézést kérek, ez KABARÉ Forrás: UBFC

Kiderül, hogy Uhrin, akárcsak Latorcai János, Gyomaendrődi. Ez örömmel tölt el, hisz kora gyerekkorom óta úgy tartom számon Gyomaendrődöt, mint az egyetlen fürdőhelyet, ahol alvó vadkacsákra lehet fejest ugrani.

A művész ezután csalódottságának ad hangot amiatt, hogy művei idáig csak veszteséget termeltek számára, ráadásul a kiadók szerint túl drága a könyve, amelyet százötven forintért adna. Szilárd hite ellenére keserűséget okozott neki az egyház is, amely egyáltalán nem támogatta a munkáját. ,,De legalább annyi értelme marad, hogy ha meghalok, a fiam majd hallgathatja ezeket" - mondja, majd elérzékenyül. A következő pillanatban azonban újra felhőtlen a hangulat, mert a Mester észrevesz egy feketerigót.

Egy feketerigó mindent megold
Egy feketerigó mindent megold

A tartalmas beszélegtés során kiderül, hogy Benedek utálja a ,,Heti Hetek" című műsort, mert abban csak a szereplők röhögnek, viszont hitgyülisek tapsolnak. Megtudjuk, hogy nem hisz az ufókban, mert ufók nincsenek.

Ufókat valóban nem látunk sehol, csak a napfénytől megszépült nőket, de belőlük sokat. Érzékeny búcsút veszünk a Mestertől. Az rajongói oldal alkotói néha-néha megtorpannak a meghatódottságtól és nézik a világot.