Ismét kitört a vegánok és a húsevők háborúja

Képernyőfotó 2022-12-19 - 12.53.39.png
2022.12.19. 13:25
Kedves gyerekek! Az élet kegyetlen. Az embernek ennie kell, és ezért élőlényeket pusztít el: állatokat, növényeket egyaránt. Pont ugyanúgy, ahogy ezt az állatok is teszik, a növények pedig a fény mellett részben a táplálkozás, részben az öldöklés maradékával feldúsított talajból nyerik a táplálékukat.

Persze karácsonyra el lehet mesélni egy-két olyan mesét, ami humanizálja az ember-állat viszonyát, de talán nem egy reklámfilmben kellene ilyeneket mesélni. 

A reklám humanizál

Főleg, hogy ez a tündérmese megnehezíti annak a megértését, hogy a PETA mivel foglalkozik, s hogy mit szeretne elérni.

Azt valószínűleg nem, hogy az ember húsevés helyett minden állatot háziasítson, és így érje el a békét a Földön. Mert ez a film valami ilyesmit akar mondani.

A kis pulykát felnevelő gyerekek cuki stílusú animációjában az állatot nemcsak hogy háziasítják, hanem humanizálják. A pulyka kommunikál a gyerekekkel, egy tányérból eszik velük, képes kommunikálni, sőt még tévét is néz, és a karácsonyi szokásokat is leveszi, főleg azt, hogy az ünnepi asztalon a rokonait vágják fel és fogyasztják el.

Az állatokkal való etikus bánásmód tippem szerint nem egészen erről szól. Ráadásul ha már arra szólítja fel a nézőt, hogy a vegán karácsonnyal kezdődik a Földön a béke, teljesen elveszítem a fonalat, hogy mit is akarnak mondani.

A vegánok is megölik a növényeket, pont ugyanúgy, mint a húsevők az állatokat. Az állatok sem tudnak műanyagot enni, vagy valamilyen startup által feltalált, kreatív anyagból készült takarmányt, és az ember sem tudja helyettesíteni mással az asztalára terített szerves anyagot, ha enni akar.

A karácsony is a tápláléklánc része

A természet mégiscsak olyan rendszer, ami valamilyen módon önmagát tartja fenn, és ennek fontos része a tápláléklánc. Az ember meg lehet bármennyire humánus, sosem lesz képes arra, még meseszinten sem, hogy a természet fölé kerülve szabályokat hozzon létre, és a kedve szerint alakítsa és változtassa meg a természetet.

Azt sem igazán tudom megfejteni, hogy az állatkínzás ellen fellépő PETA számára hogy nem tűnt fel, hogy egy pulykát lakásban tartani nagyobb állatkínzás, mint levágni. Ráadásul szegény állat egyedül nevelkedik, se szocializálódni, se bandázni, se szaporodni nem tud.

Persze az egésznek a legteteje az, hogy a Földön megvalósuló világbékének mi köze a vegánizmushoz.

Ha senki sem eszik húst, akkor senki sem fog háborúzni? Nem érzem azt a motivációt, hogy drukkoljak a PETA-nak egy ilyen mellébeszélés után, és valahogy a karácsonyhoz sem jön meg a hangulatom a vegán delíriumuktól.

(Borítókép: PETA's First-Ever Christmas Ad, Featuring Toby the Turkey / YouTube)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM