Az idegenek köztünk vannak

2007.08.04. 20:27
A Galaktika Fantasztikus Könyvek legújabb kötete Kasztovszky Béla, Zsoldos Péter-díjas szerző GRIN című regénye. A szerző számára, mint mindig, most is fontosabbak a technikai csodáknál a velük szembesülő esendő emberek - és idegenek. Bár a kérdés felmerül: valóban idegennek nevezhetőek-e a regényben szereplő más bolygóról érkezettek?

A GRIN-ben megvalósul az ember évszázados álma: lehetségessé válik a csillagközi utazás! Jelöltek egész csapatai küzdenek egymással, hogy elfoglalhassák megtisztelő helyüket az első csillaghajó fedélzetén, és ezzel együtt a történelemkönyvek lapjain. A más bolygókon értelmes lényeket keresni hivatott expedíció indulása előtt azonban elképesztő titokra derül fény. Az annyira keresett földönkívüliek talán már itt is vannak közöttünk, sőt a csillaghajóprogramba is "beszivárogtak". Vajon hányan lehetnek, kik azok, és ami a legfontosabb: mi a céljuk?

A regény a huszonharmadik században játszódik, mikor az Atlanti-óceánon található kis szigetet, Prisma Delgado szigetén felépítették a Csillagközi Űrkutatás Központi Bázisát. Ide érkezik meg hosszú csillagközi útja után a Találtkapitánynak nevezett furcsa űrutazó, Borneo kapitány, s innen indul majd útjára a legújabb fajta űrhajó, a gravitációs interferencián, a GRIN-en alapuló technikával.

A szigeten hatvannégy csillagközi asztronauta-jelölt közül kell kiválasztania azokat a szerencséseket, akik aztán egy újonnan felfedezett bolygót térképezhetnek fel, amely bolygó felfedezésének híre minden embert megdöbbent, ugyanis több jel utal arra, hogy a bolygón értelmes lények élhetnek.

A "magyar Ray Bradbury" ma már élő klasszikusnak számít a hazai SF-irodalomban. E regényt élete fő művének tartja, mely hosszú évek formálódása után végre most az olvasók elé kerülhet.