Tompos Kátya sem akar énekelni az Euróvízión

2009.02.10. 15:04
Mark után a Valami Amerika 2 szereplője sem akar részt venni az európai dalversenyen. Tompos Kátya színházi munkáival magyarázta visszalépést, a Magyar Televíziót meglepte a hír, ezért nem is tudják, hogy mégis ki induljon a dalversenyen.

Színházi elfoglaltságaira hivatkozva visszalépett az Eurovíziós Dalversenyen való szerepléstől Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze. Korábban Mark, az első kiválasztott szintén visszalépett. A Magyar Televízió szakmai zsűrije (köztük Gundel Takács Gábor, Szulák Andrea és Harsányi Levente) a napokban megint összeül, hogy a beérkezett pályaművek közül új dalt jelöljön a májusi moszkvai fesztiválra.

Tompos Kátya a Sony BMG kiadó gondozásában megjelent Valami Amerika 2. című lemezen hallható Magányos csónak című dalával indult volna a fesztiválon. A kiadó az MTI-vel kedden közölte, hogy a színésznő előző nap értesítette őket visszalépéséről.

"A Nemzeti Színházban négy, a Bárka Színházban kettő, a Spinoza-házban is két előadásban játszom, minden nap folyamatosan próbálok, több filmben is szerepet kaptam. Szembesültem azzal, hogy az Eurovíziós Dalversenyre való felkészülés több energiát és időt kíván, mint amennyit én tiszta lelkiismerettel most erre szánni tudnék" - fogalmazott levelében Tompos Kátya.

A bejelentés váratlanul érte az MTV-t - közölte a köztelevízió sajtóosztálya reagálásában az MTI-vel. A köztelevízió kommünikéje kitér arra, hogy a pályázat kiírásával egy időben közzétették a versenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szigorú elvárásait, amelyeket a jelentkezők a pályázat benyújtásával automatikusan elfogadtak, illetve egyértelműen kifejezték szándékukat, hogy indulni kívánnak az Eurovíziós Dalversenyen.

Az MTV szerint az új dal és énekes kiválasztása a helyzetre való tekintettel később várható; az öttagú szakmai zsűri a napokban ismét meghallgatja és értékeli a beérkezett 105 pályázatot.

Az idei Eurovíziós Dalversenyen nem Tompos Kátya mondta le először a részvételt: a Magyar Televízió pályázatára jelentkezett előadók közül eredetileg kiválasztott Mark (Zentai Márk) is visszalépett a jelöléstől, miután kiderült, hogy az általa énekelt Vigyen a szél című dal, a svéd Figge Boström szerzeménye, korábban már hallható volt a svéd Big Brotherben, így nem felel meg az eurovíziós szabályzatnak.