Újabb hollywoodi színészsztrájk jöhet

2009.02.22. 12:05 Módosítva: 2009.02.22. 12:05
Az amerikai színészszakszervezet elutasította a producerek utolsó ajánlatát.

Az amerikai film- és tv-színészek legnagyobb szakszervezete elutasította szombaton a hollywoodi producereknek a kollektív szerződésre tett utolsó ajánlatát, újabb bizonytalan korszakot nyitva az Egyesült Államok audiovizuális iparában.
A 120 ezer tagot számláló Screen Actors Guild (SAG) igazgató tanácsa 73-27 arányban szavazott az AMPTP produceri szövetség ajánlatának elutasítása mellett.

Ellentétek
A producerek ragaszkodnak ahhoz, hogy a három éves szerződés annak ratifikálása után lépjen életbe, és nem 2008. június 30-ig visszamenőleg, amikor a jelenlegi megállapodás lejárt. Ez pedig azt jelentené, hogy a SAG nem egyesíthetné tárgyaló erejét a forgatókönyvírók és rendezők szakszervezetével 2011-ben, amikor ez utóbbiak szerződése lejár.
"Egyszerűen nem ajánlhatunk jobb üzletet a SAG-nak, mint az iparág többi részének, amelyekkel még a jelenleginél sokkal jobb gazdasági körülmények között állapodtunk meg" - állt at AMPTP közleményében.
A legutóbbi tárgyalási fordulóban a szakszervezet azt követelte, hogy emeljék a fizetését az évi 100 ezer dollárnál kevesebbet kereső színészeknek, továbbá azt, hogy kapjanak nagyobb részesedést a DVD-eladásokból, valamint az interneten és az "új digitális médiumokban" forgalmazott filmek után. A stúdiók ezzel szemben azzal vádolták a SAG-ot, hogy "nincsen realitás-érzéke", mivel ezek a médiumok még nem nyereségesek.

Recesszió
A SAG elutasítása alig egy nappal az Oscar-gála előtt hangzott el és minden bizonnyal rányomja bélyegét a filmipar legnagyobb ünnepére. Ugyanakkor a szakszervezet egyelőre nem készül sztrájkra, mivel 1400 tagja, köztük olyan világsztár, mint George Clooney, elutasította a munkabeszüntetés stratégiáját, miután úgy vélték: a gazdasági recesszió nem kedvez az alkudozásnak.