Mátyás
-6 °C
1 °C

Újra összeállt Paul McCartney és Ringo Starr

2009.03.05. 11:40 Módosítva: 2009-03-05 11:52:45
A gyerekeket meditációra tanító kezdeményezéshez csatlakozott Sheryl Crow, Eddie Vedder, Ben Harper és Moby is.

Újra együtt koncertezik a Beatles két életben lévő tagja: Paul McCartney és Ringo Starr New Yorkban lép fel egy jótékonysági koncerten, amelynek célja a meditációoktatás támogatása.

A koncertet április 4-én tartják a Radio City Music Hallban a David Lynch-alapítvány javára, amely "A változás belülről kezdődik" (Change Begins Within) nevű programja keretében eddig már 60 ezer gyermeket tanított meg a transzcendentális meditációra.

Maheshtől Krisnáig

A világhírű amerikai rendező a tavaly elhunyt Maharishi Mahesh jógi tanítványa volt, akárcsak a Beatles négy évtizeddel ezelőtt. A gombafejűek 1968 tavaszán utaztak el Indiába Maharishi risikesi asrámjába, de az ottani szigorú élet nem ízlett nekik: Ringo Starr 10 nap után elmenekült, arra hivatkozva, hogy az indiai étel túlságosan fűszeres az ő gyomrának, Paul McCartney hat hétig bírta, a tervezett időt csak George Harrison töltötte ki, de később ő is eltávolodott a jógitól és a Krisna-tudatúakhoz csatlakozott. John Lennon később japán felesége, Yoko Ono révén a zen buddhizmussal ismerkedett.

beatles1

Ennek ellenére rendkívül kreatív heteket éltek át Risikesben az együttes tagjai, Paul és John Lennon több olyan dalt is írt, amelyek az 1968 őszén megjelent dupla White Albumra felkerültek. Indiai útjuk nagy port vert fel a korabeli sajtóban, de a szenzáción túl milliók érdeklődését fordította a nyugati világban a transzcendentális meditáció felé, és ma már a gyógyászatban is alkalmazzák.

Napfivér, Holdnővér

"A legőrültebb pillanatokban segített nekem a meditáció, hogy megtaláljam a derű pillanatait" - mondta a koncert bejelentésekor a CNN amerikai hírtelevíziónak McCartney, aki szerint "segíteniük kell a gyermekeket, hogy találjanak maguknak egy nyugodt kikötőt az egyáltalán nem nyugodt világban".

A koncerten együtt zenél a két volt Beatles-muzsikussal Paul Horn jazzfuvolás és a legendás skót folkdalos, Donovan, akik 1968-ban szintén ott voltak Risikesben. Mindkettejük pályafutását meghatározta később a spiritualitás: Horn "belső lemezeit" többek között a Tádzs Mahal szentélyben, tibeti kolostorokban és a gízai Kheopsz-piramisban készítette, Donovan ellenben a hinduizmus hatása után a keresztény mítoszok felé fordult, és egyik leghíresebb munkája Franco Zeffirelli Assisi Szent Ferencről szóló Napfivér, Holdnővér című filmjének zenéje lett. A fellépők között lesz várhatóan Sheryl Crow, Eddie Vedder, Ben Harper és Moby is.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft