Nem fogadhatja örökbe a kislányt Madonna

2009.04.03. 12:08 Módosítva: 2009.04.03. 12:08
Elutasította a malawi bíróság Madonna örökbefogadási kérelmét.

Az amerikai énekesnő egy hároméves kislányt szeretett volna adoptálni az afrikai országból, ahonnan korábban már örökbefogadott egy árvaházban élő kisfiút.

Esmie Chondo bíró zárt ajtók mögött ismertetett döntésének pontos oka egyelőre ismeretlen, ám sajtóhírek szerint azok a jogszabályok állnak a háttérben, amik szerint csak az válhat örökbefogadó szülővé, aki legkevesebb 18 hónapig az országban lakik.

Madonna az örökbefogadott kisfiával, Daviddel
Madonna az örökbefogadott kisfiával, Daviddel


Madonna csak a múlt vasárnap érkezett Malawiba 12 éves lánya, Lourdes, és az országból adoptált első gyermeke, David Banda kíséretében. Az ötvenéves énekesnő hétfőn töltötte ki az örökbefogadáshoz szükséges papírokat, és ezzel hivatalosan is kérvényezte, hogy gondjaiba vehesse a Chifundo (Mercy) James névre keresztelt kislányt. A bíróság a dokumentumok kézhezvétele után közölte: pénteken hoznak döntést az ügyben.

A sztár első adoptálása korábban ellentmondásos reakciókat váltott ki a gyerekvédőkből. Sokan azzal vádolták: hírnevét kihasználva meggyorsította az örökbefogadási folyamatot, és nyomást gyakorolt a malawi döntéshozókra. Az Emberi Jogi Bizottság (HRC) nevű jogvédő szervezet akkor úgy vélekedett, hogy az eljárás nem vette figyelembe a gyerekek jogaira vonatkozó nemzetközi egyezményeket és helyi törvényeket, ráadásul az egész eljárás illegális volt. A HRC érvelése szerint Madonna nem válhatott volna ugyanis örökbefogadó szülővé, mert az adoptáció előtt nem tartózkodott 18 hónapig az országban.

A llongwei bíróság végül tavaly májusban helybenhagyta az énekesnő kérelmét, így David Bandát hivatalosan is örökbe fogadhatta. A fiú vér szerinti apja egyébként épp a sztár pénteki meghallgatása előtt nyilatkozott a sajtónak, mondván: nagyon boldog, hogy Madonna egy testvért készül befogadni David mellé. "Mercy és David együtt fognak felnőni, és emlékeztetik majd egymást arra, hogy egy Malawi nevű szegény országból jöttek" - fogalmazott Yohane Banda az AFP-nek, miután találkozott fiával, Daviddel.

Malawi Afrika egyik legszegényebb országának számít. Az emberek fele kevesebb, mint napi egy dollárból él. A 12 milliós lakosság 14 százaléka HIV-vírussal fertőzött.